Mi is az a Tokaj Reneszánsz (Renaissance) Egyesület?

Egy a Tokaj-Hegyalja borvidéken működő borászatokat tömörítő szervezet, jelenleg 15 taggal. Az egyesület 1990-ben alakult, és az elmúlt 22 év tapasztalata alapján a közelmúltban újrafogalmazott Charta határozza meg a közös, és az egyes borászatok működésének alapjait. A teljes Charta a www.tokaji.hu weboldalon olvasható.

Két mondat a Charta bevezetőjéből:

„Céljuk Tokaj-Hegyalja értékeinek védelme és a borvidék felvirágoztatása. A tagok összefognak és közösen lépnek fel annak érdekében, hogy a tokaji név ismert és elismert legyen idehaza és világszerte.”

Többek között ezekkel a szavakkal nyitotta meg Béres Melinda elnök a Tokaj Nyitány évjárat bemutatót (amelynek megrendezését a Charta Garancia része is előírja!) a Hotel Intercontinental Budapest konferenciatermében. Az idei rendezvény szervezője a Borjour tapasztalt csapata volt. Akik dicséretet érdemelnek a figyelmes, precíz és vendégbarát lebonyolításért.

Nehéz kezdés

A borkóstolás szabályai szerint az édes borokat hagyjuk a végére. A reformkóstolók csapata szerint szabad a sorrend. Mi is azok lettünk mivel a 2008-as aszúkkal kezdtük a napot. Egyfelől jó volt így, még pihentek az érzékszervek, tiszta az agy. Másfelől nem, mivel az aszúk telítenek és kitartó ízemlékeket hagynak szájban, orrban, fejben.

Gyorstalpaló aszúkészítés:

A készítés legfontosabb része az aszúszemeknek musttal vagy borral történő felöntése és áztatása. Az áztatás azért szükséges, mert a mazsolaszerűvé aszott bogyókból csak így lehet kinyerni a cukrot, és aromákat. Préselés után az aszúbor a pincébe kerül, ahol minimum három év érlelés vár rá, melyből legalább két évet kötelezően hordóban tölt el, a többit pedig a palackban. Ennek az időtartamnak a tényleges hossza sokszor több, és a pincészet döntésétől függ.

A 2008 az utolsó aszús év, mégpedig igen kiváló. Enyhe tél, forró nyár, csapadékos szeptember után hosszú vénasszonyok nyara. A szeptemberi csapadék kedvezett a botritisznek, és az első savban gazdag aszúszemek kialakulásának. A folytatásban párás maradt az idő, így újabb aszúsodási hullámok következtek, ahol már krémesebb szemek alakultak ki. Ez a változatosság adja az évjárat kiváló minőségét. Azóta sajnos komoly mennyiségű aszúszem szüretelésére nem volt lehetőség.

Két kedvenc a nyolc közül:

Tokaj Nobilis 5 puttonyos aszú, Bárdos Sarolta munkája. A szüret november 20-ig tartott. Furmint és kövérszőlő szemek lettek felöntve furminttal, majd érlelés után házasítva. Szépen nyíló tömény virág, őszibarack és tropikus gyümölcsök. Lüktető, hosszú savak, amelyek szépen lefinomítják a 140 g/l cukrot. Ehhez járul egy közepes méretű test, és meseszerű hosszú íz. Nagyon komplex ízvilág naranccsal, krémességgel, fügével, csonthéjasokkal.

A másik Disznókő 6 puttonyos aszúja volt. Mészáros László elmondta, hogy a szemek az első szüretből és a harmadik szüreti hullámból származnak. Tiszta furmint a Kapy-dülőből. Az első hullám 2 napot, a harmadik 12 órát ázott erjedő furminton. Eszelősen gyümölcsös, nektarin, sárgadinnye, füge. Bombasztikus. Tökéletes egyensúly, végeláthatatlan hosszúságú íz, méz, ásványosság, édes fűszerek, szilva, sárgabarack. Évezredes potenciál.

Nagyon izgalmas volt a Dobogó Pince 6 puttonyos aszúja, amely 10% sárgamuskotályt is tartalmaz. Már ez a mennyiség is képes volt kedves íz- és illatpetárdákat elhelyezni a borban.

Összességében elmondható, hogy ennek az évjáratnak az aszúit pincétől függetlenül, de nem meggondolatlanul ajánlom megvásárlásra.

Szerző: Gonda Gyurka  2012.04.24. 08:32 Szólj hozzá!

Címkék: tokaj disznókő dobogó nobilis aszú 2008 charta reneszánsz

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr664469942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása