Megörökölni valamit, komoly felelősség. Főleg akkor, ha nemcsak egy kézzel fogható, pénzben kifejezhető, értékkel rendelkező tárgyat, hanem egy szellemiséget, gondolkodásmódot és egy fényesen csengő nevet öröklünk meg. Még nehezebb a helyzet, ha ezt az örökséget, ami nem is az, a szó szoros értelmében magunk akartuk, vállaltuk és fizetünk is érte.

De hogy érthető legyen minden! A Somló-hegy modern kori, negyed évszázados történetek vezéralakja, emblematikus borásza, az idén 91 éves Fekete Béla bácsi és élete társa, Bori néni. Béla bácsi nyugdíjba vonulása utána kezdett neki igazán a borkészítésnek, kicsiny pincéjében, hektárnyi szőlőjéről. Igazi autodidakta borász, a hegyen szerezte meg a tudást, saját és mások tapasztalása útján. Neve eggyé vált a minőséggel, a hosszan érlelt, nagy tartalmú borokkal, és a hárslevelűvel. Az idő múlása Béla bácsin és Bori nénin sem látszott meg, ahogy a boraikon sem nagyon.

De hát semmi sem tart örökké és végül 2014-ben tulajdonost, és egyben személyzetet is váltott a pince. Dölle Ákos, Riesz Gábor és Emmert György, három barát vette meg a birtokot vállalva, hogy a névvel együtt tovább viszi a szellemi örökséget, amit Béla bácsi átadott nekik, a pincekulccsal együtt. Sajnos Emmert György már nincsen közöttük, a helyét a borászati munkában Emmert Norman vette át. Az új tulajdonosok vállalták, hogy a pince neve marad, és a borhoz kapcsolódó gondolatok sem változnak, mert hiszen az egyformán gondolkodás hozta össze a régi, és az új gazdákat.

Riesz Gábor tulajdonos, értékesítési felelős és Emmert Norman borász mutatta be az általuk készített borokat, azzal a kéréssel, hogy hasonlítsuk össze Fekete Béla bácsi elérhető tételeivel. Feltéve a kérdést, megmaradt-e az örökség?

20181010_195046.jpg

Balra Riesz Gábor, mellette Emmert Norman

A válasz nem egyértelmű, aranyközépút van, ahonnan még bármerre lehet kanyarodni. Elsősorban pince állapotában történtek változások. Nagyobb tisztaság, megújult hordópark, egy kis kóstoló tér is kialakításra került. Maradt a késői szüretelés, nem baj, ha van egy kis töppedtség, a szokványosnál hosszabb, nagyhordós érlelés. Amiben van változás, hogy bár maradt a hosszú érlelés, de közel sem olyan hosszú, mint Béla bácsi idején. Ő ezért meg is jegyezte a fiúknak, hogy kicsit hamariak. Emellett a pince történetében először készült cuvée is. Nem kizárt, hogy a hárslevelűről, az olaszrizlingre tevődik át a hangsúly, mivel ez a fajta mutatja meg legjobban a borvidéket. A jelenlegi 3 hektár, ami picit nőni fog, összetétele 45 % hárslevelű, 25 % olaszrizling, 15-15 % juhfark és furmint.

Pohárba került borok:

Nagy Somló Cuvée, Aranyhegy, 2016: Ez egy kicsit más, mert eddig nem volt a pincének házasítása. Olasz és juhfark. Jég miatt kevés lett, hogy fajtatisztaként jelenjenek meg, ezért készült ez a cuveé. Visszafogott illat. Pici édes, gyümölcske. Jó savak, jó test és alkohol. Tiszta karakter. Olasz a hangsúlyos az ízben, juhfark adja a savakat. Hosszú, fiatal bor. Lehetne komplexebb. Érik még, de nem lesz nagy a minőségi ugrás.

Chardonnay 2017: 225 literes hordó, 4 hónap. Oxidatív technológia. Meleg, édes gyümölcs illat, a hordó élénk. Bátor alkohol, ásvány, élénk és hosszú ízek, sok barack, alma, körte. Jelenleg hiányzik belőle a Somló. Újra kóstolni két év múlva.

2015 Juhfark Aranyhegy: 13,5 % alkohol, türkizcímkés. Hordóválogatás. Édes, késői szüret illat, aszalt sárgabarack, fanyarság, ásvány, szalonnás. Lassan kiugrik a pohárból, gazdag, fűszeres. Jó savak, komoly test, masszív, rusztikus, feszes bor, hosszú, komplex, férfias, hegy leve, nagyon somlói, mazsola, aszalványok. Izgalmas, komplex, fűszeres. Hosszú évek. Nagyon fiatal még mindig.

Eddig voltak azok a borok, amelyeket már az új tulajdonosok elképzelései alapján készültek, figyelve Béla bácsi tanácsaira. A folytatásban a régebbi borok következtek. A leírásból talán kiderül a különbség.

Olaszrizling, Aranyhegy, 2012: 13,5%, 2017-ben került palackba. Somló, virág, zöldes karakter, pici fülledtség. Visszafogott illat. Jó savak, érettség, csúcson, fajtajegyek nélkül, testes, hosszú. Gazdag kezdet, visszafogott vég. Pici tannin. Ásvány, csonthéjasok, mazsola, kesernye, aszalt barack.

20181010_195901.jpg

Hárslevelű 2009, 13 %, 2014-es palackozás. Méz, lépesméz, fűszer, déligyümölcs, sárgadinnye. Jó egyensúly, tisztaság, érett hárs, elegancia, mez, hárs. Hosszú, érettség, aszalt barack, aszalt alma. Fanyarság. Izgalmas, összetett, fűszer.

20181010_215043.jpg

Furmint 2013: Köves terület, öreg tőkék, kevés lehozatal. Késői szüretre való törekvés. Botritiszes jegyek uralják. Egyértelműen megmutatta, hogy száraz borban is lehet jó a botritisz, nem zavarja meg, nem bántja a bort. Kiváló, érett, oxidatív furmint.

Egyértelmű, hogy a pince hagyományai továbbra is élnek és fognak is még, jó darabig. Az igazi különbség a kezekben, és kezeket mozgató fejben van. Ahány ember, annyi gondolat és annyi bor. Hiába akarjuk tovább vinni elődünket, az nem fog sikerülni igazán sosem, mert mások vagyunk.

A helyszínt a Kóstolom csapata, a Kóstolom Borbárban biztosította. Régóta és ezer szállal kötődnek a Balaton Borrégióhoz, amelynek Somló is része. Elsősorban ennek az országrésznek a borait válogatták be kínálatukba. Jó ízléssel és hozzáértéssel dolgoznak, és ennek az estének az is célja volt, hogy eldönthessék mi kerüljön be a Fekete Pincétől. Jól választottak, lehet menni kiprobálni.

20181010_190226.jpg

A bár és a csapat

Képeket a szerző, a kóstolón készítette.

Szerző: Gonda Gyurka  2018.11.13. 21:51 Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling somló hárslevelű fekete pince juhfark aranyhegy kóstolom borbár emmert norman

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4514371047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása