Avagy tényleg savanyú a Cabernet? Hülye szóvicc, de van benne jogosság. Szóval mindenki azt mondja, hogy a Cabernet Sauvignon a vörösborok királya és egyéb ilyen nemesi rangokkal illetik ezt a drágaságot. Van benne igazság, bár ez szerintem ízlés kérdése, azt viszont egyre biztosabban állítom, hogy a 3-4 000 Ft alatti magyar Cabernet Sauvignon (mostantól az egyszerűség kedvéért, úgy trendisen legyen CS) nincsen ebben a magasságban. Vagy csak igen ritkán.

Miért van ez így?

Szerintem csak azért, mert Magyarországon egy-két speciális mikroklímájú terület kivételével nem érik be rendesen, minden évben. Ezek a területek leginkább a Siklós-Villány borvidéken találhatók ott pedig szeretik a hordót, érlelést, tannint, alkoholt, amitől viszont drágább lesz a bor, viszont nem biztos, hogy jobb. Így az olcsóbb kategóriás CS ritkán készül teljesen érett szemekből vagy számára nem megfelelő színvonalú területen termesztik, rövid hordós érlelést kap és hamar piacra kerül. Ez pedig nem a CS alapértelmezett elkészítési módja.

A jó CS szépen beérett szőlőből készül, de nem túlérettből, mert csak így van meg az aromatika, savkészlet, és sok, de nem harapós és idővel helyére kerülő tannin. Ezeket megtalálhatjuk a komolyabb árú tételekben, de nem a relatíve olcsóbb borokban.

Nem oly régen volt szerencsém 15 ilyen bort végigkóstolnom, sajnos.

Az összkép igen bánatos volt, mert boroknak nem volt túl sok közük a fajtához. Szerintem egy bor legyen legalább némileg fajtajelleges, főleg ha a bor fajtabor. Ez egyrészt megnyilvánul az aromatikában, még 4-5 évesen is. Legyenek benne friss feketebogyós gyümölcsök, nem akarunk még túl sok étcsokoládét, kávét, főleg nem kesernyét. Akarunk szép tanninokat, nem baj ha sok, de legyen puha, simogató, a szőrös tanninból sosem lesz semmi jó, főleg, ha 3-4 év után is ugyanezt érezzük. A Cabernetnak legyen teste, ez nem vita kérdése és sav is legyen benne. Alkoholból pedig csak azért kérünk, mert elengedhetetlen része a bornak. 13,5 % az elfogadható maximum. S nem hiszem el azt a magyarázatot, hogy nem lehet megoldani, hogy ennyi legyen, mert az időjárást nem lehet befolyásolni és ilyesmi szövegek. Tessék gondolkodni, tanulni, felhasználni az előző évek tapasztalatait, beszélgetni más termelőkkel a szakmáról és nem csak arról, hogy aki borász az micsoda csodás ember, mert visszamegy a természethez és stb. Bár ma borászkodni nagyon menő, de hát bort csinálni mindenki tud, jó bort viszont nagyon kevesen. Gyenge bort, drágán eladni és még vitatni is, hogy gyenge az ugyanolyan pimaszság, mint 20 Ft-os zsemle, aminek a 2/3-a levegő. S azt sose feledjük, hogy a szőlőnek a bor csak az egyik felhasználási módja, lehet másban is gondolkodni. Ahogyan nem minden arany, ami fénylik, így nem minden szőlőfürtöt kell palackozva látni.

Visszakanyarodva a legtöbb tétel ugyan gyümölcsös volt, de valami leginkább meggy és cseresznye, és olyan egyszerűen, szimplán, érdektelenül. Aztán sok tannin és néha némi csúnya hordós is volt és persze rengeteg alkohol. A Gere Attila 2008-as tételében is megvoltak ezek, de egy picit kilógott a sorból a jó irányba, de két pohárnál egyszerre nem kértem volna belőle többet. A Buttler 2007-es Szarkás bora is kilógott, de azért, mert valami másban gondolkodott, mint amit feljebb leírtam, viszont itt nem volt hiba a szerkezettel.

Szerencsére volt két régebbi, de igen pompás tétel, ami akkor is a magas árfekvésű kategóriákban mozgott. Két Vylyan 1995-ből és 2001-ből. Az előbbi ízben már elfáradt, de szerkezete tökéletes volt, akinek még van igya meg, bízva benne, hogy jól tartotta és akkor szép élményben lesz része. A 2001-es viszont döbbenet volt. Üde fekete ribizli, egy kis fajtajelleges paprika, és olyan fiatal feszes szerkezet, mintha tegnap került volna palackba. Ízében már feltűnik az érettség, de csak leheletnyi. Ezek mentették meg a kóstolót.

Nem gondolnám, hogy az én szavaimtól megváltozna bármi is, de talán feltűnik, hogy van egy-két fogyasztó, aki nem dől be a hátcímke Story magazin színvonalú ismertetőinek, hanem technikailag hibátlanul elkészített, az árának megfelelő színvonalú bort akar csak inni. Ha ez nem megy akkor tessék a szőlőnek más véget elképzelni.

Borok: Dimenzió Borászat Sámán 2007, Maurer Oszkár Kárász dűlő 2009, Hetényi Barrique 2009, Lisicza 2008, Molnár Lajos Kopár 2008, Szent Gaál Válogatás 2007, Gere Attila 2008, Gróf Buttler Szarkás 2007, Lelovits 2007, Malatinszky Noblesse 2001, Vylyan 2001 és 1995

Szerző: Gonda Gyurka  2013.01.27. 17:35 1 komment

Címkék: vylyan malatinszky gere cabernet sauvignon

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr395046789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2013.03.05. 15:48:26

Szia!

A Lelovitsra és a Lisiczára nem emlékszel pontosabban esetleg? Ezeket ismerem, nekem ízlenek.
süti beállítások módosítása