Mint említettem, Bálint tényleg kézműves borász, ami most azt jelenti, hogy sok probléma megoldása az emberi leleményesség. Nagyon óvatos szüret, hogy még véletlenül se sérüljön meg a szem, mert néha még a szőlőt is hűteni kell és ezt csak a külső levegő lehűlésére tudja bízni. Idén a bort is hűteni kellett az erjedés során, ezt fagyasztott vizes pillepalackokkal oldotta meg. Már Bálint is látja a 2012-es szüretnek nem lehet rendes hűtés nélkül neki látni. Természetesen kosaras prés van, amely elég alacsony lékinyerést jelent, viszont a minőség, a tisztaság kiváló.

Kezdésnek a pince mostani nyitóbora – jó hír! idén újra lesz Nyitnikék – a Parola volt. A Parola minden évben más. A 2011-esben müller thurgau, zenit, cserszegi, furmint van. Finom, édes, gyümölcsös illatok. Lendületes szerkezetű bor, kicsit erőteljes alkohollal, ami okoz egy kis édességét is a végén. Ízében alma, körte, szőlő, kellemes gyümölcsösség. A folytatás a Halmaj Chardonnay 2010. októberi szüret, 21 mustfok, 15 gramm maradékcukor. Klasszikus chardonnay illat barack, kapor, zöldfűszerek. A bor szerkezete szép, rendezett. Ami nekem nem tetszett, hogy ízvilágát túlontúl meghatározza a cukor, így az ízlésemnek kissé gej barackízű lett az egész. Itt jegyzem meg, hogy a csapat nagy része (tapasztalt fogyasztók) nagyon szerették. Fontos, én nem vagyok ennek a fajtának túl nagy rajongója.

A Peres Magyarfrankos 2009 vezette be a vörösboros tobzódást. A magyarfrankos a muscat bouchet és a kékfrankos keresztezéséből született. Illata nagyon fűszeres, parfümős, levendula, sötét bogyós gyümölcsök. Relatíve könnyed bor, kevés tanninnal, friss savakkal és háttérben maradó megfelelő mennyiségű alkohollal. Intenzív ízű bor cseresznye, meggy, pici ásvány, kedveskedő hosszú ízvilág. Bátran ajánlom mindenkinek.

A folytatás két 2009-es kékfrankos az Úráteszi és a Gereg dűlők terméséből. Az Úráteszi barátságos, nagyon gyümölcsös, enyhén fűszeres illattal jött az orromba. Könnyed, jól iható bor, éppen hogy érezhető tanninnal, alacsony alkohollal. Íze szintén nagyon gyümölcsös és megfelelően sokáig tart. A Geregből való, a lassan legendássá váló Geregből, mély, buja illatú bor. Szilva, szeder, tejeskávé, édes fűszerek, rózsa. Ezek az illatok kissé szokatlanok egy 2 éves bortól, de szájba véve éreztem, hogy ezt a terület adja. Szerkezete viszont kellően fiatal. Fiatal, fürge kékfrankosos savak, jó mennyiségű tannin, ami szintné kicsit fiatal még, kissé szikár, férfias bor. Íze feketecsoki, eper, ásvány és a végére hosszan-hosszan cseresznye. Utolsó vörösünk a 2010-es cabernet sauvignon a Páskomból, ami nekem egy érdekes kísérlet és meglepetés egyben. Azért gondolom ezt, mert nem megszokott, hogy egy cabernet ennyire könnyed legyen, főleg egy évesen. Itt viszont egy puha, meleg és klasszikus cabernet illatot kaptam, ami már meglepően könnyed volt. Szájban a könnyedség abból fakad, hogy az alapvetően sem túl nagy tanninból, csak mutatóban hagy valamit a lendületes sav, és a sokszor előforduló giga alkohol sincsen jelen. Ízében szilva, meggy, csokoládé.

Aztán kaptunk sok finom kolbászt, kenyerest, pogácsát, hogy ne legyen üres a hasunk.

A kora esti, esős hazaúton a buszban azon gondolkodtam, hogy mit gondoljak, miért ajánljam Bálintot mindenkinek. Olyan önálló és önjáró fiatalember, akik mindig nagyot löktek a világ kerekén. Egyértelmű, átgondolt, tisztán megfogalmazott gondolatokkal ás tervekkel rendelkezik, amit magával ragadó lendülettel, hittel és nélkülözhetetlen „örülettel” osztott meg mindenkivel. Emellett barát, családfő, családapa, kolléga, és van benne a korának megfelelő „hülyeségből” is. A boraik hibátlanok, tisztességgel, a kényszer szülte találékonysággal készített, kiváló minőségű, izgalmas tételek. Mindezek alapján bőven megérdemli, hogy az Ő boraira is költsünk.


 

Szerző: Gonda Gyurka  2011.12.19. 07:11 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1003474738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2011.12.19. 22:37:19

ööö 2009-es kékfrankos ...3 éves bor??
2010-es cabernet sauvignon.. főleg két évesen?
Átaludtam volna egy évet?
süti beállítások módosítása