Azt gondolom, hogy a világ legnagyobb része számára a Balkán és a Szovjet utódállamok borai teljesen ismeretlenek. Persze akik jártak az utóbbi években az Adria vagy a Fekete-tenger mellett, azok talán bevállaltak egy-két hazait.

A helyzet javításán dolgozik a Váci utcában található Vinorium. 1992 óta foglalkoznak dél- és kelet-európai borokkal. Az első években orosz és ukrán, két éve pedig német és osztrák piacon is. A Váci utcai szaküzletük tavaly nyáron nyitott meg. Mindegyik üzletükre jellemző, hogy a relatíve nem túl nagy üzlethelyiséghez, egy jóval nagyobb pinceterem is tartozik. Ez Budapesten is így van. Ebben a 140 m2 pincében tartották meg évnyitó kóstolójukat egy pezsgővel, hat borral és egy vodkával.

Szlovénia:

Goriška Brda pincészetet 1922-ben hozta létre 38 földműves 230 ha területen, a terület tulajdonosának a spanyol Baguer hercegnek a támogatásával. Azóta a pincészet egyfajta szövetkezetként működik Szlovénia legfontosabb borvidékén Goriška Brda-ban. Olyan hírnévnek, tekintélynek és tudásnak volt letéteményese, hogy még a Tito kommunista rendszere sem merte szétszedni. Innen származik a három kóstolt szlovén tétel.

Goriška Brda Rebula pezsgő

Körtés, körtés sütemény illat. Szájban ugyanezek a gyümölcsök, ásványos, némi kesernye. Jól iható, egy nem teljesen száraz tankpezsgőtől elvárható szerkezettel.

Quercus Rebula 2009

Friss, reduktív, citrusos, almás, körtés illat. Pici lendületet ad a nem túl sok sav, ehhez mérten szintén nem túl erős szerkezet, mintha némi pezsgés lenne benne. Ízében hűvös vonalak mellet, pici grapefruit, kiwi. Kiváló napi bor vagy fröccsbor. Sokban hasonlít, ami 1500 Ft-os északi olaszrizlingjeinkhez.

Bagueri Merlot 2006

Fűszeres, bőrös, ánizsos, aszalt meggyes, lassan nyíló érett illata van. Hatalmas test, sok alkohol, picit húzós tannin, de szerencsére nem sok. Sav viszont lehet ne több, mert kell egy kis enyhítés ennek az elég masszív bornak. Érett gyümölcsök, meggy, cseresznye, szilva és csokoládé. A bor önmagában egy pohár erejéig fogyasztható jó kedvvel, a továbbihoz muszáj falatozni.

Bulgária

Zagreus White Mavrud 2009

A Zagreus pincészet 1998 ősze óta működik 120 ha területen Bulgária Dél-keleti részén az Assenovgrad alrégióban. 2010 óta organikus termelést folytatnak. Zagreus egy görög mitológiai alak Zeusz és Perszephoné gyermeke, akit Héra féltékenységéből megöletett a Titánokkal. Zeusznak sikerült a gyermek még dobogó szívét megmenteni, és egy emberi asszonyba helyezni. Benne született újra Zagreus, mint Dionüszosz a bor istene.

A Mavrud egy híres thrákiai borfajta. Határozott illat, sok virággal, gyümölccsel, Irsai Olivért idézi fel bennem. Kicsit lassú bor, telítő ízvilággal. Sok a gyümölcs, a virág, egy korttyal telerakja az ember száját, gyomrát. Ásványvíz mindenféleképpen kell mellé. Közepes kategóriájú, jó ivóbor.

Laskarevo Melnik-55 2008

A Melnik egyben egy festői déli kisvárosnak a neve is, értelemszerűen innen származik a szőlőfajta is. Kedves illat, pici kenyér, szeder, van némi mélysége is. Meleg bor, szép savak, minimális tannin, mellé kellő nagyságú test, szép egyensúly, nem lóg ki belőle semmi. Édes ízek, cseresznye, meggy, lekvár, kellően hosszú.

Grúzia:

Tsinandali 2007

A Tsinandali egy kisebb, ám legfontosabb borrégió Grúziában. Ez a bor két helyi fajtából a Rkatsiteliből és a Mtsvaniból készül. Grúziában kb. 500 helyi fajtát tartanak számon, amiből 32-t termelnek releváns mennyiségben.

Csipkebogyó illat, kicsit citrusos, intenzív, elég jól megjegyezhető illat. Ízében lendületes, ami kell is, mert van teste bőven, és alkoholban sincs hiány. Ízében sok citrus, némi csersavas érzés.

Mukuzani 2005

A Mukuzani a Kakheti területen termesztett és egyben legfontosabb Grúz kékszőlőfajtából a Saperavi fajtából készült.

Fiatal gyümölcsök, cseresznye, mandula, marcipán. Lendületes savak, krémes tannin, kellő test és alkohol. Jól iható szerkezetű bor. Ízében kávé, meggy, fűszerek, pici kesernye, sajnos kicsit rövid a bor.

Az est zárásaként kóstolót kaptunk egy igazi orosz vodkából, amely Kalinyingrádban készült, hét hónapos érleléssel, 40 fokos alkoholtartalommal rozsból. Sima, karcmentes korty és lenyűgöző gyümölcsös aromatika, a végén tömény tejcsokoládéval. Eddig azt hittem, hogy annál jobb egy vodka minél kevesebb az illata, hát tévedtem.

Összefoglalásként annyit tudok kijelenteni, hogy nyugodtan fogyaszthatjuk ezeknek a területeknek a borait, mert kellemes élvezetet fognak nyújtani és ha arra járunk minden nagyobb kockázat nélkül ihatjuk a helyi termelők borait.

Szerző: Gonda Gyurka  2012.01.20. 13:59 3 komment

Címkék: szlovén borok bolgár grúz vinorium

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr393594141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bulgarian Wine Embassy 2012.01.29. 11:36:04

Kedves Gonda Gyurka,

Nagyon jó, amit a bolgár Zagreus pincészetről és a Mavrud borukról írt!

A Zagreus White Mavrud 2009 értékét továbbá növeli, hogy Mavrud egy bolgár őshonos kék(!) szőlőfajta, és a fenti bor egy "Blanc de Noire" - fehérbor kék szőlőből, amit nagyon ritkán készítenek Bulgáriában. A bolgárok inkább a vörös Mavrudot szeretik:o)

Melnik is egy őshonos bolgár kék szőlőfajta, amely annyira napigényes, hogy Bulgáriában is csak Melnik város környékén terem (értelemszerűen), mert máshol nem érik meg! A hivatalos neve "Széleslevelű Melnik Szőlő".
A szüretlen Laskarevo Melnik-55 bor érdekessége, hogy "Melnik-55"-ből készült (másnéven "Ranna Melnishka Loza" – Korai Melnik szőlő). Hosszú nemesítési munka eredménye az lett, hogy 1-2 héttel korábban szüretelhető, mint a "szülő-szőlő".

Köszönettel,
Rossen

Rossen Tkatchenko
Bulgarian Wine Embassy
www.bolgarborok.hu
skype: rossentkatchenko

Gonda Gyurka 2012.01.30. 06:42:59

@Bulgarian Wine Embassy:
Kedves Rossen Tkatchenko!
Köszönöm kedves szavait és a sok információt. A Mavrud-nál valóban megfeledkeztem megemlíteni, hogy ez egy vörösborfajta. A Melnikről pedig nem volt ennyi információ. Mindenki nevében köszönöm. Remélem, hogy hamarosan újra kóstolhatók finom bolgár borokat.

Bulgarian Wine Embassy 2012.01.30. 10:02:37

Kedves Gonda Gyurka,

Köszönöm a választ!
Ezen a héten a bolgárok ünneplik Szent Trifont - a szőlő védőszentjét, aki nemcsak a szõlészek, hanem a kertészek és a kocsmárosok védelmezője is. Ebből az alkalomból 2012.02.03-án 19.00-kor lesz egy bolgár est a Heller's étteremben (Budapest, 1119 Fehérvári út 78), ahol az Ön által kóstolt Laskarevo Melnik-55 bor két "testvere" is lesz: egy szüretlen Merlot és egy szüretlen Cabernet Sauvignon - Boshkilov családi pincészet csak szüretlen borokat készít.
Ezen kívül lesz egy Mavrud és egy Mavrud-Merlot-Cabernet Sauvignon cuvee is, mind a két bor EU-minősített "Organic" szőlőből készült, a Terra Tangra borászattól.

A borokhoz jellegzetes bolgár hideg tálat és bolgár grill-ételeket szolgálnak fel. A lenti címen megtalálja a menüt.
bolgarborok.hu/product_info.php?products_id=97&language=hu

Minden bort személyesen külön fogom bemutatni. Szeretettel várjuk Önt is, és minden borínyencet, aki szereti a Balkán konyhát!

Üdvözlettel,
Rossen

Rossen Tkatchenko
Bulgarian Wine Embassy
www.bolgarborok.hu
skype: rossentkatchenko
süti beállítások módosítása