Barta Roland barátom, a WineWorld borkereskedés tulajdonosa, hozzám hasonlóan, nagy érdeklődést mutat az érlelt magyar borok iránt. Ezzel vagyunk így sokan, de Ő tudja is kóstolni, és helyén kezelni a tételeket, akárcsak én. Ő sem ma kezdte ezt a szakmát, van már vagy 25 éve, ezért ismeri is a legtöbb, még valahol fellelhető idősebb tételeket, és tudja is a beszerzési forrásokat. Nem fogja elárulni, ne is kérdezzék. Ugye Roli?

Többek között ezért is érdemes figyelni ajánlatait, mert gyakorta bele lehet futni olyan izgalmas gyöngyszemekben, mint az idei évnyitó, Malatinszky Cabernet Franc vertikális kóstoló. Mivel az a 7-8 franc sosem elég, ezért szemezgettünk néhány chardonnay között is. Több gondolat is született bennem ezen az estén, amikről okoskodok egy kicsit.

Először is a kóstolásról.

Tudom, hogy nagyon sznobnak hangzik, de 10-12 éves borokat kóstolni többről szól, mint belekortyolni és azt mondani, hogy jó vagy nem. Tapasztalatot, tudást igényel, aminek egy részét nem lehet könyvből megtanulni. Azt csak egy szakavatott ember tudja megmutatni, hogy az idősebb tételek közül melyik az, ami szépen öregedett meg, melyik az, amelyik sosem volt igazán nagy formátumú, és melyikben van még lehetőség. Ahhoz, hogy egy 10 évnél idősebb bort a helyén tudjunk kezelni, ismerni kell a borvidék és a fajta jellemzőit, az adott évjárat lehetőségeit. Tudomásul kell venni, hogy attól, mert egy fajta alapvetően alkalmas hosszan eltartható bor készítésére, a borvidék és a termelő is rendelkezik ezzel a tudással, attól ebbe még az évjárat, a tárolási körülmények beleszólhatnak. Nem szabad elítélni Malatinszky Csabát azért, mert a 2002-es vagy a 2003-as jó állapotban van, akkor a 2004-es vagy a 2005-ös miért van rosszabb pillanatában. Azért, mert az utóbbi két évjárat közel sem volt annyira jó, gyengébbek a képességei. Ezeket a dolgokat pedig meg kell tanulni. Higgyék el ezzel a tudással, sokkal többet fognak adni a borok. Ahogyan a kóstolás kultúráját is érdemes megtanulni. Tiszteljük meg a másikat néhány dologgal, főleg, ha egy tízesbe kerül a rendezvény. Nem parfümözzük magunkat feleslegesen, nem késünk fél órát, és lehetőleg védekezünk az alkohol hatásai ellen. Fontos a tisztelet! Ráadásul ezek azok az alkalmak, amikor sokat lehet tanulni, mind a kóstolásról, mind az évjáratokról. Így nem csak sok csalódástól kíméljük meg magunkat, de sok felesleges pénzkidobástól is. A bor igazi példája az örök életen át történő tanulásnak, főleg, mert ebben tényleg örömet lehet lelni.

Másodszor a chardonnayról.

Chardonnay jelenleg padlón lévő fajta, amibe még sokan szeretnek egy nagyot belerúgni. Néha csak szavakkal, de sokszor azzal, hogy vacak, jellegtelen bort készítenek belőle, amik miatt most éppen a népszerűségi listák végén kullog. Pedig a helye pont a másik végén lenne. Számomra a furmint, a rajnai rizling mellett, a fehér szőlők királya, legnagyobbika. Ennek több oka is van. A fajta jól tud alkalmazkodni a terroirhoz, és jól is közvetíti azt. A legtöbb iskolázásban tud értékeket mutatni, még néha édesben is, a Fertő-tó partján. Jól érlelhető, de fiatalon is fogyasztható. Világfajta, amely egészen más Kaliforniában, a Margaret Rivernél, vagy Burgundiában. Legismertebb fehér szőlő, Burgundiában igazán kiemelkedő borokat ad. Nélküle nincs champagne, és a legjobbak tisztán ebből a fajtából készülnek. Csakhogy ezt a hírnevet a 80-90-es években sikerült, sok csapnivaló borral a sárba tiporni. A magyar borkereskedések polcain is elvétve lehet találni csendes bor formájában, és a hazai termelők közül csak néhányan dolgoznak vele ügyesen. Ezek közül az egyik Malatinszky Csaba, akinek 2006-os tételét kóstoltuk ezen az estén. Ez a bor, az egyik klasszikus iskolát mutatja. Hordós érlelés, az ebből fakadó krémességgel, sok érett, aszalványos jegyű, déligyümölcsös illattal. Már a csúcsának végén van, de ez talán nem meglepő 10 éves korban, főleg, hogy egy nem feltétlenül fehérborra koncentráló borvidékről (Villány-Siklós) származik. A másik izgalmas tétel Mátyás András felvidéki magyar borász keze munkája. Az itteni hűvösebb klíma sokkal ideálisabb a fajtának, ami érezhető a bor vitalitásában, vibráló savaiban, almás és körtés gyümölcsösségében. Szép jövő előtt álló bor.

Folyt. köv.

Szerző: Gonda Gyurka  2017.01.29. 17:55 Szólj hozzá!

Címkék: kóstolás chardonnay cabernet franc malatinszky wineworld mátyás andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr7512166853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása