Még csak áprilist írunk, de már a harmadik pince jelentette be komoly hírveréssel, megjelenésének változását, újragondolását. A Vida Családi Borbirtok, és a Villa Tolnay után, most a Mátra egyik nagybirtoka, a Nagygombos Borászat mutatta be az új formákat, és egy új borcsaládot.

A birtok központja Nagygomboson található, és 2009 óta a Barta család tulajdonában van, ám története, a XVIII. százada közepére nyúlik vissza. A 90 hektáros borászat szakmai munkáját egy családtag, Barta Anna vezeti. Ez a Barta család, ugyanaz, akiknek Mádon és az Öreg-Királyban végzett munkáját már jól ismerjük.

A birtokközpontot jelentő kastélyt és egyben a borászatot Grassalkovich Antal alapította 1744-ben. Grassalkovich ebben az időben az uralkodó ménesi, és tokaji birtokainak volt igazgatója, így nem csoda, hogy a Mátrában is fontos szerepet kapott, a szőlészet. Később a Deutsch család veszi szárnyai alá a birtokot. Az 1900-as évek elején, a család legismertebb tagja, Hatvany Lajos, a Nyugat alapítója, mecénás, irodalomtörténész, nagy figyelmet fordít Nagygombosra, ahol sok korabeli költő is előszeretettel fordult meg. 1999-ben Gál Tibor, az egri zseni vásárolja meg a birtokot, és kezdi meg a felújítást, és a palackozza az első borokat. Halálát követő rövid csend után, 2009-ben kerül jelenlegi tulajdonosaihoz a borászat. A felújítás, korszerűsítés most is tart. Folyamatos a szőlő pótlása, cserélése, új fajták telepítése. Megújult a kastély, ami most a vendégfogadás feladatait látja el. A nagyon közeli jövőben ugyanide kerül be a teljes feldolgozás is.

A Nagygombos Borászat rozé specialista. Most sokan legyintenek, hogy jó akkor ez nem is érdekel. Ne tegyék, mert itt valami egészen másról van szó. Egyrészt, mint fő termék, erre összpontosul a figyelem. A többi rozét készítő pincénél ez nem jellemző, maximum egy-egy tétel esetében, mivel ott ez csak kiegészítő, forgótökét biztosító termék.

A fajtaösszetétel megfelelő rozé alapanyagnak, teljes érésben történik a szedés, a szőlészkedés természetbarát módon történik. Van idő a munkára, nem sietnek a borral, nincs korai piacra kerülés. Ez azt jelenti, hogy a 2018-as rozék esetében, csak most 2019. április elején történt meg. Érlelhető, vörösboros hatású rozék kerültek a palackba.

A fajtaösszetétel megfelelő rozé alapanyagnak, teljes érésben történik a szedés, a szőlészkedés természetbarát módon történik. Van idő a munkára, nem sietnek a borral, nincs korai piacra kerülés. Ez azt jelenti, hogy a 2018-as rozék, csak most 2019. április elején történt meg. Érlelhető, vörösboros hatású rozék kerültek a palackba.

A név kötelez, mondhatnánk, és valóban így is van, hiszen már Gál Tibor palackjain is megjelent a gomb motívum. Ezen az új arculat, ami a weboldalt is érinti, tervezője Laki Eszter sem változtatott, csak kevésbé tette hangsúlyossá. Laki Eszter komoly tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás, borászatok, prémium élelmiszerek körében. Sok helyre tervezett étlapokat, arculatot, címkét, csomagolást.

20190328_153546.jpg

Letisztult formák, élénk, határozott színek jelenek meg, a címkén. Jelen van a gomb is, de elsősorban, a négy gomblyuk, ami mondhatni, a birtok új logója lett. A négy lyuk, mint négy pont, a csavarzár tetején is egészen jól mutat.

Az alapborok, rozék mellett megjelenik, a kiemelt tételeket tartalmazó, Barta Anna sorozat, ami egy klasszikusabb, elegánsabb címkével van felruházva. Ezeken megjelenik a birtok leggyakoribb madara, az erdei pinty. A pinty választása hordoz további mondanivalót, Barta Anna és édesapja, Barta Károly kapcsolatáról. Az erdei pinty mindig az apától tanulja meg a füttye egyedi dallamát, és ezt viszi tovább egész életében. A Barta Anna sorozatban jelenleg, a Gamay Noir Rosé és a 2017-es Bogyókák Cabernet Franc található.

Kóstolt tételek:

Játékos Rosé 2018 (merlot, zweigelt): határozott színű, íz és illatvilágú bor. Jó savakkal, sok-sok piros bogyós gyümölccsel. Tartalmas, jó ívású bor. Nem csak nyáron.

20190328_153558.jpg

Kékfrankos Rosé 2018: nem a lerágott csontnak számító, halvány kékfrankos rozé. Ahogyan színe, úgy aromája sem halovány. Szerkezetében is fajtajelleges, úgy ízében, s illatában is az. Sok meggy, cseresznye, lendület, feszesség.

20190328_153553.jpg

Gamay Noir Rosé 2018: itthon kevésbé ismert gamay noir fajtából készült. Fele reduktív, másik fele hordós, battonages technológiával. Beléptünk a vörösborok világába. Málna, eper, krémesség, komoly beltartalom, kifejező aromatika. Egyértelműen siller.

20190328_153606.jpg

Bogyókák 2017 Cabernet Franc: szén-dioxidos macerációval készült. Kiemelkednek a fajta jegyei: szilva, fűszerek, elegancia. Jó lendület, jó beltartalom. Komoly mátrai vörösbor.

20190328_153610.jpg

A képek saját fotók, még ha el is fordultak!

Szerző: Gonda Gyurka  2019.04.07. 17:34 Szólj hozzá!

Címkék: kékfrankos cabernet franc mátra rozé barta nagygombos gamay noir

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr7014747111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása