Aki nem tudná, a Borkollégium tulajdonosában változás történt kb. egy évvel ezelőtt. Magyarország legrégebbi, és legismertebb boriskolája a Trinety Média cégcsoport tulajdonába került. Az iskola, ahol majdnem minden sommelier, borász, borszakértő, borértő kezdte tanulmányait, ezután megújult külsővel, kicsit megújult kínálattal, új helyen, de a régi tanári gárdával kezdi meg a 2016/17-es tanévet. Az iskolai szakmai vezetését változatlanul dr. Mészáros Gabriella látja el. Remélhetőleg ez a változás új lökést ad, ennek a nemes intézménynek.

Szeptember elejére elkészült a Podmaniczky utcai oktatóbázis. Elegáns, divatos környezetben, kicsit még festékszagúan megkezdődtek az első képzések, és mesterkurzusok. A helyszín mennyire válik be az a jövő kérdése, mert a teremek elrendezésében és berendezésében látok nem túl jó döntéseket, lehetne egy kicsit tanár és tanuló barátabb. De szerintem ez is olyan, mint az első házad, amit az ellenségednek tervezel, és majd a harmadik lesz a tied.

Magasan kezdett az iskola első „mesterkurzusával”, ahol a Gere Pince és Gere Andrea volt a vendég. Portfólió bemutató volt a javából, 16 többé-kevésbé forgalmi tétel került a poharakba.

Kényelmes helyzetben voltak a kóstolók, hiszen az élvezeten kívül nem sok dolgunk volt. Ugyanis az egyik oldalon egy profi kérdezett, dr. Mészáros Gabriella, míg a másik oldalon egy szintén profi Gere Andi válaszolt. Kérdeznünk sem nagyon kellett, mert gyakorlatilag mindenről szó esett, amiről tudni kellett, fontos dolog volt a pincével és a borokkal kapcsolatban.

A Gere Pince története 25 esztendőt ölel fel, 25 év fejlődést, változást, sikereket és ez alatt a negyed század alatt kialakult egy tudatos, modern, a kor elvárásait követő pince. Nagy öröm volt számomra, hogy 16 kifogástalan bort kóstolhatunk, amit ma hazánkban egy pincészettől összeszedni ritka dolog, főleg a vörösborosok között. Gyümölcsös ízek, fajtajelleges borok, egyensúlyos házasítások, szép hordóhasználat és 4 igazán világszínvonalú bor volt a listán. A sorból talán a két Frici lógott ki egy kicsit, amelyek most nem voltak közel sem olyan vitálisak, mint az előző években. A Tinta tempranillo volt egy picit gyengébb, kevésbé tetszetős. Meglepően jó volt viszont a Portugieser, és a rosé is egy komolyabb, tartalmasabb stílusban készült, mint megszokott. A Gere borok egyértelműen Villány élén állnak, és még fognak sokáig.

Kedvencek:

Villányi Franc 2012 Csillagvölgy dűlő, 80 % 16 hónapig volt új hordóban, 14,5 % alkohol, 5 gramm sav. A Franc borvidék kiemelt fajtája, a legfelső minőség megtestesítője. Kedves, meleg illat, kevesebb a francra jellemző földes, hűvös jegyekből. Sok gyümölcs, és pici hordófűszer viszi az illatokat. Belsejében lendület, jó savak, közepes és fiatal tanninok. Hosszú bor, komoly testtel, mély ízekkel. Földes karakter, áfonya, szeder, némi hordós jegyekkel. 10 éve még van simán, most 90 pontot megéri.

Kopar Cuvée 2012, bordói házasítás (50 franc, 40 merlot, 10 sauvignon) több dűlőből, 15 % alkohol, 5,3 sav. A pince zászlósbora, a modern magyar borkészítés egyik sikertörténete. A Kopar az a bor, ami nélkül nincs a pince, nincsen Villány és már nincsen magyar bor sem. A bor, ami soha nem érhet véget. Ez a bor meg is felel az elvárásoknak. Kellemes, selymes, krémes, meleg illat. Fiatalosság, sok-sok gyümölcs, fűszeresség. Vadul fiatal, jó savakkal, tele energiával. Közepes test, jó tannin. Ízében is a melegség, amit a picit magas alkohol okoz. Rengeteg piros bogyós gyümölcs, földes jegyek, egészséges hordó. 93 pont.

Solus 2009, tiszta merlot a Kopár dűlőből. 16 hónap barrique hordóban, 14,5 % alkohol, 4,7 gramm sav. Az a Merlot, amely többször megmutatta képességeit. Jó kezekben a fajta pompásan muzsikál Villányban is. Elegáns, vidám illat, majd kiugrik a pohárból, egy vadállat. Érett gyümölcsök, túlérettség nélkül, pici animalítás, pici hordóval. Nagyon tartja magát, nagy test, sok beltartalom. Nagyon egyértelmű bor, ami nagyon szerethető. Ízben még mindig a fajtajelleges, fiatal gyümölcsöket mutatja. Lehetne egy picit elegánsabb, bár az nem a merlot fő ismérve. 91 pont

Attila 2009: 50 franc, 35 merlot, 15 sauvignon. 14,5 % alkohol, 5,2 sav. Na ilyen bor ritkán születik. Kiegyensúlyozott, elegáns és érett illatok. Meleg, fűszeres, mediterrán hangulatú bor. Az éjszaka bora, buja és kerek. Kóstolva berobban a szájba, mindene nagy. Hatalmas energia van még benne. Nagyon szép tanninok, nem kevés, de tanítani való. Az egész korty egyben van, nincs benne bukkanó. Csúszik. Szétbonthatatlan gyümölcsök az ízben. Aki már kóstolt kiváló vörösbort az tudja mit kap. 95 pont simán, rengeteg évvel a tarsolyban.

További kóstolt borok:

Gere Frici 2015 fehér 82 pont

Gere Frici Rosé 2015 80 pont

Rosé Cuvée 2015 (Weninger+Gere) kékfrankos 83 pont

Portugieser 2015 84 pont

Finess 2011 Kopár dűlő Cabernet Franc 40 %, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos 90 pont

Cuvée Phoneix (Weninger+Gere) merlot, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon 84 pont

Kékfrankos 2011 88 pont

Cabernet Sauvignon 2013 87 pont

Tinta (Weninger+Gere) 2009 Tempranillo 85 pont

Cabernet Sauvignon Barrique 87 pont

Syrah 2013 Konkoly dűlő 87 pont

Kopar Cuvée Magnum 2007 93 pont

Szerző: Gonda Gyurka  2016.09.28. 18:22 Szólj hozzá!

Címkék: Attila Borkollégium Gere Villány Frici Solus Tinta Kopar Franc Finess Phoneix

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr911750159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása