Hosszú ideje szokás Villányra jót és rosszat mondani, akár lábunkat is beletörölni. Én sem rajongok a villányi borokért, mivel inkább fehérbor szeretőként határozom meg magam. Kivételek mindig vannak, és ez ebben az esetben a Gere család.

Ennek több oka is van. Az egyik a boraik, amiről a következőkben sok szó fog esni. A másik, hogy akár Gere Attilát, akár Gere Andreát hallgatom, mindig visszatér a hitem. Megerősít abban, hogy a kemény, megtervezett, kitartóan végigvitt munka meghozza gyümölcsét. Kiderül, hogy a kiváló borok készítése, és egy jövedelmező, erős családi gazdaság, intelligencia, egész életen át történő tanulás, és megfelelő alázat mellett működhet csak hosszútávon.

A Gere család negyed évszázados története a legszebb példák egyik arra, hogy a magyar emberek tudnak és akarnak dolgozni, méghozzá magas színvonalon, megalkuvás nélkül.

De mára ennyit a pincészet mennybe emeléséről.

A Gere Pincészet története az 1990-es évek elejétől íródik, amikor is Gere Tamással, Tiffán Edével, Wunderlich Lojzival, és Polgár Zoltánnal újragondolták Villány jelenét és jövőjét. Aztán jött egy mai napig is rendkívüli, borvidékeken átívelő közös munka gyümölcse, a Gere+Weninger borok létrehozása. Azt pedig bátran kimerem jelenteni, hogy a magyar bormárka építés egyik ékköve, a Kopár vagy Kopar kinek, hogy tetszik. Ez a bor akkorává nőtte ki magát, hogy megszűnése csak akkor történhetne meg, ha a magyar borászat is megszűnik. A megújulás, a fejlődés folyamatos, elég csak a régi magyar fajták felkarolására, habzóborkészítésre, vagy a 2010 óta tartó biodinamikus művelésre gondolni.

Mészáros Gabriella szervezésében volt módom a Gere Pince 14 borát végigkóstolni 1995-től, 2012-ig. Azt gondolom, hogy ilyen átfogó gyűjtemény kevés helyen lelhető fel, ezért szerencsésnek érzem magam, hogy volt módom részt venni a bemutatón. Összefoglalót a végére szokás írni, de muszáj már most leírnom, hogy ma Magyarországról ilyen hosszú, hibátlan, életben lévő borokat tartalmazó borsort, más borászattól összeállítani nem lehet, vagy csak nagyon nagy szerencsével. Mondhatni egy életmű bemutatón vettem részt, igen nagy örömmel.

Mint írtam mindegyik bor kiváló állapotban volt. Egyedül az 1997-es Phoenix mutatta nyomát némi öregedésnek. A három Phoenix amellett, hogy nagyszerűen vezette fel a sort, megfelelő példa arra, hogy a kékfrankos alap mekkora erőt jelent. Ezen az estén az én kedvencem a 2007-es Franc, a 2007-es és 2012-es Kopár és az Attila Cuvée volt. Nagyszerű bor mind a négy, bőséggel 90 pont felett. Közel voltunk az ennél jobb már nem nagyon kell szinthez.

cam00604.jpg

A Franc illatában igazi franc volt a javából, mély, elegáns, visszafogott fekete bogyós erdei gyümölcsökkel, némi földdel és kávéval. Szerkezet még mindig fiatalos, jó savak tartják lendületben, mindenből van benne bőven, egyensúlyban. Ízében finom hordós jegyek, és sok erdei gyümölcs, pici gombával. Akinek több palack van belőle, egyet kinyithat most is, de a többivel még nyugodtan várhat 2-3 évet.

cam00603.jpg

A 2007-es Kopárban a csendes elegancia fogott meg a legjobban. Tökéletesen összeérett vörösbor illata van, pici fanyarsággal és csipkebogyóval. Szájban sokkal fiatalabb érzetet ad, feszes, jó savakkal, jelentős és szépen beépült tanninokkal, bőséges gyümölccsel. A 2012-es évjáratban nagy potenciál érezhető. Még mindig kialakulóban van, fiatal az illata, hordós jegyek dominanciájával. Megkóstolva elsőre a tökéletes érett alapanyag tűnik fel, majd az egységes szerkezet. Tanninja elegáns, ízében a cabernet sauvignon van elől. 10 év még simán van benne, fogyasztása még nem ajánlott, sokat fog még nőni. Ez az Attila Cuvéere hatványozottan igaz. Tökéletes bordói házasítás, finom és elegáns illatokkal. A bornak nagyon jó a szerkezete, egyensúlyos, kerek, szépen beépülő tanninokkal. Ízében még a sok erdei gyümölcs és szilva dominál. Tényleg nagyon fiatal, legalább 5-6 év, amire felér a tetőre és ott jó sokáig fog üldögélni.

cam00602.jpg

Kóstolt tételek:

Phoenix Cuvée 1995, 1997 és 2000

Cabernet Franc Selection (Gere+Weininger) 2000, 2006 és 2007

Villányi Franc 2012

Kopár 1997, 1999, 2002, 2007, 2008 és 2012

Attila Cuvée 2007

Szerző: Gonda Gyurka  2016.11.16. 20:49 Szólj hozzá!

Címkék: villány gere kopár franc Kopar Phoneix attila cuvée

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr2011967187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása