Krúdy szerelmes hősei gyakorta keltek át Budára fiatal színésznőcskék, vagy szemrevaló özvegyasszonyok látására. A meghitt séták, kocsikázások után jól éreznék magukat az Andante Borpatika melengető ölében. Mert itt jó az ital, jó az étel, tűzrőlpattant a korcsmárosné. Persze Szinbád, Rezeda Kázmér, különböző grófok és bárok, más asztalokhoz, más székekhez, más fajta étkekhez vannak szokva, de hamar megtalálnák helyüket, a tőlük annyira nem is idegen környezetben.

Gondolom ezt Ákos és Szigethy Gábor által előadott, időutazással felérő, Krúdy-est után, aminek minden mondata úgy illet a helyhez és a hangulathoz, mintha Krúdy Gyula egy perccel előbb írta volna, valamelyik sarokasztalnál.

A gasztrokulturális időutazás oka az eltelt újabb egy esztendő, immáron 11. születésnapját ünnepelte az Andante Borpatika. Az ünnepélyes hangulatot biztosították a nemes italok és kiváló ételek, Ákos által előadott Krúdy novellák pedig oldották ezt.

Az egész „üzemegységet” jellemzi ez a kettőség, amit okoz egyfelől a környezet megkövetelte polgári miliő, és az ezzel szemben állónak is tekinthető, a mai ízlésnek megfelelő, bisztró hangulatú étlap, az innovatív borlap, és a különböző rendezvényekre, vacsorákra jellemző vidám hangulat. Ám ez a születésnapi vacsora, és az elmúlt 11 év, illetve a hétköznapok is megmutatták, hogy ez működik.

Talán kissé ködösnek tűnő bevezetés után, legyünk egy kicsit konkrétabbak.

Az Andate Borpatika 11. születésnapja alkalmából tartott borvacsorára, és Krúdy estre voltam hivatalos, aminek idén sem tudtam és akartam ellenállni. A jó ételeket, a finom borokat, Krúdyt és kedves nők társaságát egyaránt kedvelem, így aztán pompás volt az összhatás. Az ételek nem csak ünnepiek voltak, hanem az aktuális Márton napot is megidézték. Az italpárosításokban sem volt hiba.

A Krúdy novellák kevéssé voltak ünnepélyesek sokkal inkább a gyomor és a szív vágyairól mesétek. Kormácsokról, ételekről, sörökről, borokról, kacér hölgyekről, csélcsap férfiakról, szerelemről, nyári és téli kalandokról volt szó bennünk. De hát, aki mást várt Krúdytól, az hiányozhatott egy-két irodalomóráról.

andante11_1.jpg

Libamáj terrine eredi gyümölcszselével

A menü inkább volt alkalmi. A legkedvesebb számomra a libamáj terrine volt, a Gilvesy Pince Próbaüzem nevű 2015-ös furmintjával. Nem sokkal maradt el mögötte rozmaringos libamell, és a csokoládétorta diófagyival.

andante_11_3.jpg

Borjúsült

A konyha nagyot teljesített most is, hiszen egy 40 fős, 6 fogásos vacsora feltalálása nem egyszerű feladat főleg, ha műsorhoz is kell alkalmazkodni. Az pedig köztudott, hogy az Andante konyhája nem igazán erre van kitalálva. Ezért voltam elnéző, hogy a különben nagyon finom vadleves kicsit meghűlt, és a borjú zöldkörete kicsit elnagyolt lett. A borsor is nagyon rendben volt, jól érzékkel kiválasztva az ételekhez. Jó kezdés volt az Áts Karcsi féle Andante Cuveé (Koranyár), csúcsra vitte a levest a Bott Frici féle Tramini, mindkettő 2015-ből. A végére jött persze a nagy durranás, a remek állapotban lévő Tiffán’s Grande Selection 1995-ből. Amellett, hogy ritkán lehet kóstolni 20 éves magyar vörösbort, ami kiválóan tartja a formáját, a bor megoldotta az egyik nehéz kérdést, hogy mit igyunk csokoládés desszerthez.

andante_11_4.jpg

Csokoládétorta és a Grande Selection

Ez volt sorozatban a harmadik születésnap és sokadik rendezvény, amin az Andantéban jártam és mondhatom, hogy folyamatos és látványos a fejlődés a menüben, szóval jó itt a konyha, de nagyon.

Hát valahogy így telik egy este a Bem rakpart 2. szám alatt, a Parlamentre nyíló kilátással, jó borok között. Aki szeretné kipróbálni, annak ajánlom a Karácsonyváró Ünnepi Vacsorát, két legendás borásszal és nagy nevetetővel Áts Karcsival és Balla Gézával. Szem nem marad szárazon, azt garantálom.

A teljes menü, kedvcsinálónak a következőkre:

Amuse Bouche – Áts Károly: Andante Cuvée 2015, Tokaj-Hegyalja, Tarcal

Libamáj terrine erdei gyümölcszselével – Gilvesy: Próbaüzem Furmint 2015, Badacsony, Szent György-hegy

Vadesszencia vargányás daragaluskával – Bott Frigyes: Tramini 2015, Muzsla

Rozmaringos libamell avokádos burgonyapürével – Bencze Családi Birtok: Pirosbakator (Narancsbor), Badacsony, Szent György-hegy

Borjúsült zsü-vel, posirozott zöldségekkel – Stier Pincészet: Cabernet Franc 2011, Villány

Csokoládétorta diófagylalttal – Tiffán’s Grande Selection 1995, Villány

 

Szerző: Gonda Gyurka  2016.11.20. 12:00 Szólj hozzá!

Címkék: születésnap tiffán ákos andante libamáj áts károly krúdy gyula szigethy gábor csokoládétorta gilvesy

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr2311976212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása