A földhöz ragadt emberek szerint péntek még munkanap. Vannak a borkedvelők, akik már ekkor elkezdik a kulturált borkóstolást......

A Tokaj Reneszánsz nyitotta meg a fesztivál szezont a Városligetben. A teljes tagi létszám felvonult a legújabb borokkal, leginkább a 2009-es tételekkel, de volt néhány '08-as is. Az édesekből persze régebbiek is megjelentek.

A majdnem teljes mezőny végigkóstolása alapján bátran kijelentem, hogy mindkét évjárat figyelemre méltó. Nem elemezném, hogy melyik miben jobb, de most úgy érzem, hogy a kilencesekben több egy kicsivel az izgalom, lehetőség és potenciál. Majd az idő eldönti, ha megbírjuk várni.

Nézzünk egy pár kiemelkedő tételt. Abban most nem akarok belemerülni, hogy a Szepsy száraz borok még mindig a legjobbak az országban. Most a 2008-as Király Hárslevelűt és a Szent Tamás Furmintot mutatta be.

Orosz Gábor teljes sora figyelemre méltó volt (Nyúlászó, Király Hárs, Betsek). Igazi tokaji bor mindhárom, tele van savakkal, ásványokkal, a gyümölcsök kissé háttérbe szorulnak. Benne van minden, amit ez a terület tűnt. És mindegyikben van valami finom, krémes vonulat is. A Royal Tokaji Birtokborát, a 2008 Áts Cuvet is dicséret illeti, mert ezek a tételek Magyarország messze legjobb mindennapi borai. Mindehhez még elfogadható áron is vannak, potenciállal. Nagyon kedveltem Dobogó Betsek Furmint '09 és a 2006-as Aszút is. Bátran ajánlom mindenkinek Barta Öreg-Király Furmintját 2008-ból. A Tokaj Nobilisról egy régebbi postban már megemlékeztem. Olvassátok el.

Az este élménye egy francia származású férfiú Samuel Tinon volt. A szívem sajdult bele, hogy milyen sokat tud a tokaji borkülönlegességekről és mi miért nem? A száraz és az édes szamorodnik gyümölcsök és csonthéjasok kavalkádja.

Az este kérdése! Egy tokaji pincészet (Sauska) birtokbora milyen alapon tartalmaz chardonnay-t?

A folytatás a Balaton Borfeszt volt az Erzsébet térén. Az este etno-jazzba, vörösborkba (leginkább Pálfy Gyula) és sültkolbászba fulladt, némi alkoholos mámorral.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.05.01. 16:53 Szólj hozzá!

Címkék: király orosz tokaj furmint hárslevelű szamorodni dobogó szepsy aszú 2008 2009 royal gábor barta reneszánsz betsek nyúlászó

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr362869458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása