Somló 563 hektárjával Magyarország legkisebb, eredetvédelmével rendelkező borvidéke. A hegy, az észak-balatoni tanúhegyek rokona, hasonló körülmények között jött létre, fő alkotóeleme a bazalt és módosulatai, nagy változatossággal. A kapcsolat széles körű a Balaton Borrégióval, amelyhez tartozik, sok esetben közösen is jelennek meg. A borvidék egyediségét adja, hogy szokatlan módon, a hegy északi oldalán is terem szőlő, mikroklímájának köszönhetően. A másik fontos jellemzője, hogy a terroir jegyek talán itt tudnak a legnagyobb hatással lenni a borokra. A somlói ásványos illat felismerését igen hamar meg lehet tanulni. Fehérboros vidéken járunk, ahol az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, a tramini és néhány kékszőlő fajta, mint a shiraz az elterjedt. A birtokszerkezet tagolt, általában 1-7 ha nagyságúak, de van néhány nagyobb területű gazdaság is. Az apróra tagolt és kusza tulajdonviszonyú szőlőterületek mellett a legnagyobb gond a hegyen, a víz hiánya. Ezek az alapok, amit mindenképpen érdemes tudni Somlóról.

A felkészültebbek, és odafigyelve olvasók feltehetik a kérdést, hogy a szőlőfajták felsorolásból miért maradt ki a hegy igazi hungarikuma a juhfark? Hát azért, mert a folytatásban csak róla lesz szó.

2016_juhfark_unnep_3.JPG

 Somló

 

Juhfark, a nászéjszakák bora, a fiúgyermek csináló fajta. A legenda, a Habsburg házhoz kapcsolódik, ahol már a XVIII. században előszeretettel fogyasztották a somlói bort, a juhfarkot. Hitték, hogy a somlói juhfark garantálja, a főúri családokban kiemelt fontosságú fiúgyermek nemzését. A statisztikai is alátámasztja a fiúszaporulat nagyságát, bár a helyiek szerint ez pusztán csak azért köszönhető a juhfarknak, mert mindenki ezt issza.

Komolyra fordítva a szót, juhfark Somló legelső fajtája, képességei szerint, a hegy királya. Nevét a juh farkára jellemző, kanyarral végződő fürtről kapta. Tömegtermelésben savas, jellegtelen bor készíthető belőle. Alacsony töketerhelés mellett, teljes érésben viszont jó testű, határozott és kellemes savszerkezetű, tüzes, gyümölcsös, szőlővirágos aromatikájú, jól érlelhető bort ad. Kiválóan mutatja a terroirt, és jól áll neki néhány gramm maradékcukor. Reduktívan is megjelenik, de igazi nagyságát hordós érlelés mellett, 4-5 éves korában kezdi megmutatni.

A somlói borvidék ismerői számára Spiegelberg Stephan azaz Spigi neve, az alapszókészlethez tartozik. A kevésbé felkészültek közül is sokan hallottak a magyar-német, kicsit örült fickóról, aki gregorián énekeket játszik le, hordóban lévő borainak.

spigi_4_2018.jpg

Spiegelberg "Spigi" Stefán István

A juhfark és Spigi volt egy mesés kóstoló főszereplője, ahol a Spiegelberg Artisian Winery 2003-2017 között készült összes juhfarkot kóstolhattuk meg.

Spigi élete Berlin-Budapest-München vonalon zajlott, mielőtt 2007-ben véglegesen Somlóra költözött, ahova gyerekkori emlékei kötötték. A pince 1993-ban alakult, hobbiból. 2001-ben palackozták az első borukat. A birtok mérete 3000 négyzetméterről, az évek során 2 hektárra növekedett. A pincészethez egy kis vendéglátás is tartozik. (http://spiegelberg.hu/)

A szőlőt 2010 óta organikus módon műveli, az összes bor hordós, majd palackos érlelésen esik keresztül, általában lenyugodott, érett állapotukban kerülnek forgalomba.

A kóstolósorból jól lekövethető volt a magyarországi borízlés változása, a juhfark stílusának módosulása és a fajtához kapcsolódó tudás fejlődése. Kimaradt évjáratok 2006, 2007 és 2016. Itt az évjárat minősége nem engedte a borok készítése.

A 2003-as évjárat egyértelműen Stefán saját gondolatai, elképzelései szerint született meg. Hordós érlelés, almasav bontás, egyensúlyos bor, a somlói terroirra koncentrálva, gyümölcsösség előretolásával. A szakma részéről nem volt egyértelmű a fogadtatás. Látták a bor nagyságát, a fantáziát, de több savat követeltek, mondhatni hangsúlyosságot. Akkor ez volt az elfogadta juhfark és somlói stílus. A 2004-es és 2005-ös évjáratok ebben a szellemben készültek. Ezek az évjáratok is kiválóan tartják még magukat, de nem elegánsak, savtúltengés, nem divatos és nem is jó felfogásban készült borok voltak.

spigi_2_2018.jpg

2008-as évtől visszatért az eredeti elképzelésekhez. Innentől kezdve a mai napig, a hangsúly az eleganciára, a kerek, barátságos savakra, gyümölcsösségre helyeződött át, megjelenik a battonage technológia. A koncepcióba beleférnek a gazdag virágos, fehér húsú gyümölcsös illatok. Szájban némi maradékcukor, sok déli gyümölcs, és egyértelmű, de nem tolakodó somlóiság. Innentől a borokat adó szőlő a Szent Ilona dűlőből származik. Tehát az alapok végi ugyanazok, az évjárati sajátságok változnak.

2008 tökéletes évjárat, csak színlé kerül a borba. Hosszú érési időszak, botritiszes szemekkel, pici maradékcukorral. Mazsola, aszalt barack, zöldfűszerek, kellemes ásványok. A belseje csupa nagy. Nagy test, nagy korty, picit nagy alkohol. A bor tökéletes állapotban van, a csúcsán. Akinek van, most bontsa ki. Szükséges legalább 1 nappal előbb kinyitni, de nem dekantálni. Fel kell vezetni más borokkal, és tartalmas ételt tálalni mellé.

2009 kevésbé szép évjárat, visszafogott aromatika. Kicsit keményebb szerkezet, rusztikusabb karakter. Félszáraz. Komoly juhfark és Somló rajongóknak ajánlom. Akkor sem írom le, hogy kődzs@z.

2010 a szenvedés évjárata. Kimondottan rossz körülmények, sok biopermetezés megment némi mazsolaszárazságú szőlőt. 24 óra préselés alatt, lassú cseppekben 220 liter desszertbor készül. A töppedt szemek, a késői szüret uralja az aromavilágot. Aszalványok, csonthéjasok, tulajdonképpen egy szamorodni stílusú bor van a pohárban. Ízben visszafogottabb, sav és cukor egyensúly jó, nagy beltartalom. Szubjektív bor.

2011 a könnyedségről, légies eleganciáról szól. Barátságos, egyértelmű bor, jól iható, kedves. Jó savakkal, kevesebb gyümölcs, több ásvány. Tökéletesen kész a fogyasztásra.

2012 meleg évjárat, meleg karakter. Déli gyümölcsök, kicsit törékenyebb szerkezet, lágyabb savak.

2013 a tökéletes évjárat. A kóstoló legjobb, bár nem legizgalmasabb tétele. Kiváló bor, 5 csillag. A juhfark virágos, fehér húsú gyümölcs karaktere szépen egyesül Somló, termálvízre hajazó ásványos karakterével. Élénk, elegáns szerkezet, mégis van benne valami lágy, bájos elegancia. Legendás bor, hosszú potenciállal. 2020 előtt nem szabad kibontani.

2015 és 2017 szintén ígéretes évjárat. 2015 gazdag ízekkel, maradékcukorral és intenzív karakterrel bír. 2017 év még nagyon hordóminta.

Mindegyik évjárat fogyasztható állapotban volt, ami nagy szó. Ahogyan nagy szó, hogy a juhfark képes volt kijönni a savas, kemény, férfias somlói bor világából, és megmutatta, hogy teljes érésben szüretelve az ország egyik legizgalmasabb fehérborát adó fajtája lesz.

Érdemes végigkóstolni több pincétől juhfarkat, mert nagy a változatosság, széles a készítési stílus paletta. Ez pedig nem baj, mert ezek nem minőségi kategóriák, hanem irányok. Ahogyan a Somlóról származó olaszrizlingek, hárslevelűk és furmintok is más arcát mutatják meg a fajtának.

A kóstolóhoz a helyszínt a MyWine Borbár adta.

 A képeket a szerző készítette.

Szerző: Gonda Gyurka  2018.10.28. 17:31 Szólj hozzá!

Címkék: somló juhfark spiegelberg spigi mywine

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5914328815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása