Mint, már volt róla szó a VinoPiano Borbár szereti, ha vendégei közelebbről is megismerhetik, az itallap mögött álló embereket. Így lesz a bornak arca. Magam is azt gondolom, hogy ez így jó.

A januári kínálattal elég erősen bekezd a hely, de nem akarok külön reklámot csinálni, lehet a facen bejelölni és úgy is látja mindenki, én meg igyekszem írni róluk.

Az idei első vendég Bencze Pisti volt Szent György-hegyről. Bencze Családi Birtok borait 2015-ben ittam először. Rajnai rizlingeket 2013-ból, a Badacsony New York-ban rendezvényen és jól emlékszem mindegyikre. Azóta viszont nem találkoztam a birtok boraival, úgyhogy nagyon vártam a találkozást.

20180117_191905.jpg

A Szent György-hegy abszolút kedvencem, mert gyönyörű borok készülnek itt, meg mert druszám is, és sok nagynevű borász dolgozik itt. Vulkanikus talaj, meleg, pazar kilátás, tökéletes, minden van, ami kell. 18 hektár a terület, széles fajtaválaszték, 40 éves rajnai tökék, friss telepítések, megújuló területek egyaránt. A kóstolás előtt az már biztató volt, hogy több olyan tétel is feltűnik, előző évjáratokból, amelyek még a pincében várnak a piacra lépésre. Egy rajnainak például fontos a türelem.

Bencze Pisti története nem egyedi. Egy fiatalember, aki úgy érzi, hogy elege van a városból, az asztalnál töltött munkából. Hívja a természet, a tenni akarás, a változtatás vágya. Meg is találta egy kis földterületben vágyai netovábbját, a Szent György-hegyen. A folytatás már kicsit egyedibb. Megismerkedett a hegy egyik termelőjével, Szászi Endrével, akinek borai adták a végső lökést a szőlészet-borászat irányába. Maga is a biogazdálkodásba kezdett, amit mára biodinamikusra fejlesztett tovább. Preparátumok, tealevek, réz, a pincében csak kén, sorok között takarónövényzet, és a monokultúra kerülése. A pince, a gazdálkodás mellett vendéglátással is foglalkozik. A jövő ugyanez a gazdálkodás folytatása, a széles fajtaszerkezet egyszerűsítése, és a helyi és régi magyar fajták megtelepítése, fenntartása. A kóstolón azt gondolom elsősorban azok érezték jól magukat, akiket érdekel a biogazdálkodás fontosabb kérdései, és az ehhez kapcsolódó feltétlen elköteleződés. Ebből kaptunk ízelítőt, ami tényleg érdekes és izgalmas volt. A borok talán nem ennyire, kivéve a rajnai rizlingek.

20180117_185445.jpg

Rég ismert, hogy a tradicionális pezsgőknek nem való a vulkánikus talaj. Ezért szerintem Badacsonyban is csak valamilyen gyöngyöző- vagy habzóbort kellene készíteni, és azt sem bakatorból. Annak ellenére, hogy íze és illata igen gyümölcsös és gazdag, a nagyon kemény savszerkezet rontott az élményen. Ahogyan a pinot noirnak sem látom túl sok értelmét itt, érdemes lenne valamire átoltani. A bor persze jó, tiszta, megfelelően elkészített, de pinot noir élmény nélkül. Inkább egy jó ívású, kellemes, meleg délies vörösbor. Ez viszont jól áll a cabernetnek, ami szépen beérett, jók a tanninja, és sok benne a gyümölcs. Kellemes, barátságos, nagyon szerethető vörösbor.

A rajnai rizlingek viszont igen szépen mutatták magukat. A 2016-os alapbor fajtajelleges, jó savakkal, gazdag citrusokkal, hosszú ízzel, jó potenciállal. A 2016-os év és Badacsony is jól áll a fajtának. Az Aries arról kapta nevét, hogy a szüret időpontjában a Hold a Kos csillagképben állt, míg a Vénusz a Hold és a Vénusz együttállásakor került a pincébe. Ezek az események a biodinamikus gazdálkodás részei, amelyben a Hold állása fontos időpontokat határoz meg, illetve segíti a tervezést. Az Aires tartályban erjedt, és 1 évet érlelődött amforában. Nyílt fejtés is történt, hiperoxidációval. A bor meleg, fűszeres, testes, tömör, feszes savakkal, komoly lendülettel. Izmos és kedves, fajtajelleges ízekkel. A Venus viszont egy későbbi szüret, botritiszes szemekkel tömve. A szerkezet hasonló, de ez a bor inkább erőtől duzzad, mint a lendülettől, nagyobb a teste, és ízeit a botritisz uralja. Komoly bor mindkettő, komoly árral.

Bencze Pisti egyértelműen az új generáció nagy reménysége, és Ő is olyan, mint a rajnai rizlingjei, komoly fejlődési potenciállal rendelkezik.

Kóstolt borok:

Piros bakator 2013 Brut Nature

Riesling 2016

Aries 2015 rajnai rizling

Venus 2015 rajnai rizling

Virgo 2014 fehér pinot noir

Pinot Noir 2015

Szerző: Gonda Gyurka  2018.01.21. 07:22 Szólj hozzá!

Címkék: rajnai rizling szent györgy-hegy VinoPiano bencze pisti

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6513590541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása