Aki még nem tudná kb. három hete jelentették be, hogy a tokajiak és a Riedel közös munkájának eredményeként elkészült a tokaji furmintos pohár. Örömteli hír, hiszen minden valamire való fajtának van már pohara, így a furmintnak is kijárt már. Fontos itt leszögezni, hogy ez egy tokaji furmintos pohár. Más furminthoz nem tesztelték, de mi igen.

Mivel szerettem volna kipróbálni és beszerezni belőle egy darabot, tökéletes alkalom volt erre a Wine Shock, innio, Riedel közös rendezvénye. A készletre darabonkénti 6 500 Ft-os ár mellett még várni kell.

Az Innioban gyűlt össze sok borokos és jó néhány lelkes rajongó, hogy Angerman Öcsi és Hantos László vezetésével teszteljük a poharat fél tucat furminton, két másik pohár összehasonlításával. Különböző stílusú furmintokat, különböző borvidékekről néztünk össze furmint pohárban, egy klasszikus fehérboros és vörösboros pohárban.

Rendezvény informatív része kicsit marketingesre, és kicsit magyarkodósra sikerült, de a lényeg, hogy több forduló után választották ki a megfelelő poharat a végső négy változatból Demeter Zoltán pincéjében. Méghozzá egyöntetűen.

Mik voltak a tapasztalataim:

A pohár igen határozott darab, nagy mérettel, vastag és hosszú szárral, igazi tulipános forma, szűk szájjal. Ebből fakadóan az elmondható, hogy felerősíti az illatokat, méghozzá mindegyiket. A gyümölcsös bor még gyümölcsösebb lesz, a problémás illatú, még problémásabb és így tovább. Lecsendesíti az alkohol érzését, picit kerekebbé teszi a bort. A legtöbb borhoz jobban működött, mint a fehérboros pohár, de nem mindegyiknél és ebben nem találtam rendszert. A vörösborosnál persze minden jobb egy fehérbornak. Ezt a poharat az első után gyakorlatilag nem is használtam.

Az egyértelmű, hogy a gyümölcsös tokaji furmintoknak a legjobb ez a pohár. A hardcore ásványos, gyümölcsmentes borokra nem tudom, hogyan fog reagálni. Lenkey Géza Hét hordójának teljesen mindegy volt. Ez a bor még a vörösboros pohárban is király volt. Ezt még tapasztalni kell. Ahogyan azt is, hogy miként fog reagálni egy somlói, egy Balaton felvidéki, egy egri furmintra, mert ez most nem derült ki. Györgykovács Imre és Kovács Nimród furmintja ugyanis nem volt jó állapotban, nem voltak jó tesztalanyok. Az olyan extrém, oxidált jellegű tételeknek, mint a Héja Furmint kimondottan ártalmas. Az édes szamorodninak is jót tett a pohár, átbillentette a bort az aszús aromatika irányába.

Összefoglalva jó, hogy van ilyen pohár, de hogy pontosan mire lesz jó, mely tételekre azt még ki kell tapasztalni. Igyekszem megosztani a fejleményeket.

furmintos_2.jpg

furmintos_1.jpg

Szerző: Gonda Gyurka  2015.10.24. 20:00 Szólj hozzá!

Címkék: tokaj furmint riedel innio wine shock tokaji pohár

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr288018517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása