Nem csak titokzatos, mostohagyerek is. Van a Loire mentén, Bordeaux-ban, Kaliforniában és Magyarországon aztán nagyjából véget is ért az értékelhető mennyiségek sora. Azt, hogy miért van így talán csak sejtem. A Loire-i tételek gondolom nem tudták meggyőzni a világot, hiszen kis része alkalmas – elsősorban a talajviszonyok miatt – hosszabb érlelésre. A nagyja gyümölcsös, fiatalos lendülettel, de nem túl hosszú potenciállal. Ilyen borból meg mindenkinek meg van a maga adagja. Így aztán maradt egy-két megszállott és a turisták, akik arra a jártak és ittak egy-két finom tételt. A helyzet változóban van, mert a helyi erők és egyéb külső borászatok kezdik felfedezni a fajtát és megadni neki, amit a szőlőben és a pincében elvár. Bordeaux-ban és Kaliforniában is sokkal fontosabb szerepet kap gyermeke, a Sauvignon. Szerencsére Magyarországon megtalálta a helyét. Villányban és néhány termelőnél, egy-két évjáratban az egri borvidéken és Szekszárdon. Egyes vélemények szerint a boraink képességeit, de én nem így gondolom.

A villányi franc-ok hosszan érlelhetőek, szép szerkezettel, amiben a tannin közel sem olyan erőteljes, mint a Cabernet Sauvigonban, savai viszont lendületesebbek. Aromatikája elegáns, gyümölcsös, sok szilvával, fekete szederrel, érett korban földes jegyekkel. A tankönyvi zöldpaprikás vonulat viszont hiányzik belőle. A klíma is jól segíti a beérést. Ez problémát jelenthet Egerben, hiszen jóval hűvösebb az éghajlat. Itt ezért melegebb mikroklímás dűlőkben van jó helye.

Ez a bevezető dr. Mészáros Gabriella által tartott kóstolóról szóló írás nyitása.

Igen kiegyensúlyozott sort kóstoltunk végig bár, mint mindig voltak kilógok is. A negatív értelemben vett a Frittmann 2008-as volt. Ami a bor alapján először eszembe jutott, hogy ideje lenne a borvidékeken átgondolni az engedélyezett fajtaszerkezetet, amibe a Kunságban nem illik bele a Franc. Ez a bor még 3 hónappal ezelőtt remek formában, ám mára komoly zuhanásba kezdett a vég felé. Ennek egy oka van, hogy a borvidék még jó évjáratokban sem alkalmas 3-4 éves kort megérő vörösborok készítésére. Ennek fényében 3500 Ft feletti ár kissé meredek.

Nézzük a jókat. Az öreg urak még mindig kiváló formában vannak, akiknek esetleg van belőle nyugodtan bontsák ki, de sokáig már nem tartogassa. Azok közül, amelyek még nagyobb eséllyel megtalálhatók egy-két szerencsés pincéjében, a következők voltak a legjobbak.

Gere&Weninger Selection 2006: érett, füstős, bőrős, földes határozott illat. Tökéletesen egyensúlyban van, lendületes, hosszú ízzel. Gyümölcsös csoki az egész. A fekete csokoládé mellett szilva, fekete áfonya, málna. Meseszép bor, hosszú-hosszú évekkel tartalékban.

Figula Fülöp 2006: némi Merlot is került a házasításba. Tovább igazolta a Figula tehetséget. Zárkózott, puha illat, elsőre kicsit öregecskének tűnik, de egy pár perc után felébred és rengeteg aszalt fekete gyümölcs jelenik meg benne. Az egyensúlya ennek is tökéletes, lendületes bor maradt sűrűsége ellenére. Ízében már megjelentek a tercier aromák: rengeteg csokoládé, édes fűszerek, aszalt szilva és még némi friss gyümölcs. Talán annyi ideje nincs hátra mint a Gere&Weninger-nek, de még megy felfelé és kb. 4-5 évig még nyugodtan iható lesz.

Bock Fekete-hegy 2008: ez a bor még nincs forgalomba. Méltó lesz elődeihez. Ebben az egy tételben volt felfedezhető a fajtajelleges zöldpaprika, némi meggyel és pici fával. Erősen tartotta az illatot is. Még mindig csak a friss gyümölcsök, elsősorban fekete meggy, szilva dominál az ízében, a paprika már nem. A szerkezete kiváló lesz, egyelőre még a fiatalság beszél belőle. Aki tudja szerezze be és kb. 8-10 éves koráig tárolja be megfelelő helyre.

IKON Evangelista 2007: az este meglepetés bora. Nem gondoltuk. De hát Konyári az Konyári. Az illat szigorú animális jegyekkel kezd és nagyon nehezen kezd kitisztulni. Több órás dekantálást igényel. Szép savak mellett, komoly test, sűrű bor, hordozza Dél-Balaton melegét. Be költői. A tannin egy kicsit sok és picit férfias, ám mégsem kellemetlen. Ízében is ott maradt egy finom animalítás, az amerikai hordó árnyalatnyi, szilva, áfonya, alkoholédesség nélkül. Komoly bor, nagy potenciál.

A jövőben megjelenő tételek közül Kovács Nimród 2007-es tétele Noszvajról volt a legizgalmasabb. Még ez sincs forgalomban. Meleg, őszies illatok. Lekváros, földes, gombás, kicsi fa. Érezni rajta az amerikai behatást. Leginkább kicsit erőteljes alkoholjában, nagy sűrűségében és még roppant fiatalos tanninjában. Ám érezhető, hogy az egész szépen a helyére fog kerülni. Nagyon sok fiatal gyümölcs mellett, megjelenik egy kis alkohol édesség. Szép reményű bor.

Zárszóként Villány mindenféleképpen jó hely ennek a fajtának, érdemes vele foglalkozni. Nagyobb reményeket láttok benne, mint például a Pinot Noirban. Persze a szakmai ismeretek itt sem ártanak, és a sűrű, alkoholban, fában gazdag villányi vonalat mellőzni kell. Ha ezek rendben vannak, akkor komoly borokat kaphatunk. A többi magyar borvidéknek nem biztos, hogy erőltetnie kéne. Elsősorban a szőlő beérése okozhat problémát.

A sor, sorban: Ironstone California Lodi 2009, Frittmann Testvérek 2008, Baron Philippe de Rotschild Moutin Cadet reserve Saint Emilion 2010, Bolyki János 2008, Dúzsi Tamás 2006, Kovács Nimród Winery 2007, Heumann Evelyn 2008, Bock Pince Fekete-hegy válogatás 2008, IKON Pincészet Evangelista 2007, Kiss Gábor Code 2006, Gere&Weninger Selection 2006, Figula Fülöp 2006, Malatinszky Kúria 2003, Domaine Mondivin (Tiffán Ede) 1998, Gere&Weninger Selection 1995

Szerző: Gonda Gyurka  2012.01.27. 14:06 Szólj hozzá!

Címkék: figula gere ikon cabernet kovács nimród fekete hegy franc

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr983906834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása