Ez nem olyan nagy dolog, mert rendszeresen teszem. Ám most felkérésre egy konkrét borhoz kellett készítenem valamit. Ezt sikerült. A leírás sokkal bonyolultabb, mint az elkészítés. A bor Taschner Soproni Kékfrankos Classic 2009 volt. Szerintem tökéletes párost alkotnak. Azt nem ígérem meg, hogy ez egy év múlva is így lesz. A bor különben nagyon gyümölcsös illatú és ízű volt: szilva, málna, cseresznye, a húshoz hasonló fűszeres jegyekkel megtámasztva. A fajtához és a termőhelyhez illő savkészlettel, nem túl nagy testtel, 12 % alkohollal igen jól fogyasztható magában is. A korty kellően hosszú és egyenletes, némi kesernyével a végén. Nekem tetszett.
Kékfrankos pecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
Húshoz:
50 dkg szűzpecsenye, 20 dkg húsos, nyers szalonna, 30 dkg barna csiperke, 1 dl soproni kékfrankos, rozmaring, zsálya, só, bors
Lilahagyma lekvár:
50 dkg lila hagyma, 1 dl soproni kékfrankos, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál balzsamecet, pici só
Kukoricakása:
20 dkg kukoricadara, kb. 7 dl víz,só
A megtisztított szűzpecsenyét kb. 2 cm vastag medálokra vágjuk. Őrölt sóval, fekete borssal, zsályával és rozmaringgal fűszerezzük. A sózásnál vegyük figyelembe a szalonna sósságát, amiből vékony csíkokat vágunk és beletekerjük a medálokat. A medálok mindkét oldalát forró serpenyőben kb. 2-2 percig sütjük, majd 180 Co fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. A húsokat kiszedjük a serpenyőből, és felhasználva a süléskor
bennmaradt finomságokat, beledobjuk a szeletelt gombát, és kb. 1,5 dl borral megpároljuk. Szükség szerint ízesíthetjük a húsnál is használt fűszerekkel. Amikor a gomba félig puha, visszatesszük a húst és kicsit összepároljuk. Mindeközben felforraljuk egy lábasban a vizet, sózzuk és beleöntjük a kukoricadarát, amit kb. 25 perc alatt állandó keverés mellett, „szuszogtatva” megfőzzük. A lila hagymát félfőre vágjuk és kis olajon elkezdjük párolni, picit sózzuk. Amikor üveges hozzátesszük a mézet és karamellizáljuk. Majd ráöntjük a balzsamecetet és a vörösbort, így készre pároljuk. Tálaláskor három szűzérme medál kerül egy adagba, amit leöntünk a vörösboros gombával. Köret természetesen a kukoricakása és a lilahagyma lekvár.