Az elmúlt másfél hétben volt lehetőségem összesen 26 kékfrankost megkóstolni. Van nekünk ez a fajta, amit rajtunk, az osztrákokon és kicsi németországi telepítésen kívül senki nem termeszt és valószínűleg nem is nagyon ismer. Nem is lesz könnyű megismertetni, mert nehéz kiigazodni a sok termelő és nagyon vegyes minőség között. Van mennyország és pokol, de nagyon. 1200 és 3500 Ft közötti árú tételeket voltak a sorban, persze ami még kapható.

Négy magyarországi borvidék az, amely számottevő érdekeltséggel rendelkezik kékfrankosban: Sopron, Eger, Szekszárd, Villány. Nézzük sorban Őket, rövid összefoglalás jelleggel.

Sopron: Itt találjuk a legnagyobb felhozatalt, minden minőségben és áron. Ha a mindennapokra keresünk akkor itt fogjuk a legtöbb megfelelő minőségű tételt megtalálni 2000 Ft alatti áron. Ezek a borok savban gazdagok, kevés cserzőanyaggal, nem nagy testtel és alkohollal. Illatában és ízében sok gyümölcs: meggy, málna, kis fanyarság. A magasabb árú tételek 2500 Ft felettiből is nagy a választék, vegyes izgalommal. Ebben a kategóriában viszont már kicsit sűrűbbek lesznek, nagyobb testtel, tanninnal és komolyabb, érettebb gyümölcsökkel.

Eger kicsit nehezebb kérdés. Itt a fajta elsősorban a Bikavérekbe kerül, és ritkán önállóan a palackba. Ezért a 2000 Ft alatti borokat nem igazából ajánlom és a kevésbé ismert nevekkel ne próbálkozzanak, kivéve ha rosé.

Villány a másik nehéz kérdés. Az innen kóstolt borok sokkal voltak villányibb borok, mint kékfrankosok. Amiben kitűnnek a többi villányi közül az a magas savtartalom. Sűrűbb borok, animális, csokis jegyekkel, szilva ízével, magasabb tannin szerkezettel és a hordóval. Akik ezt szeretik azoknak persze ajánlom. Szerencsére az árak nincsenek elszállva. Kivétel volt Heumann Evelyn borai, mert ezek jó ötvözték a villányi karakteret, a kékfrankos lényegével.

Szekszárd az igazi középút. Itt minden árfekvésben találtam nagyon klassz borokat. Az itteni borok jellemzően, melegek, puhák, illatában szép fűszerek, rengeteg gyümölcs. A dűlős kiemelt tételeknél pedig mélyebb csokoládés, kávés, szilvás ornamentikával. Lehetőség is van bennük az érlelésre. Itt próbálkozhatunk kevésbé ismert nevekkel. Persze a Bikavér sem nélkülözi a kékfrankost.

A lenti tételsorban kiemelt borokat bátran ajánlom mindenkinek.

Teljes lista: Sárosdi 1999, Szekszárd; St. Andrea 1999, Eger; Vesztergombi Ferenc 2000 és 2002, Szekszárd; Simon Síkhegy 2006, Eger; Sebestyén Csaba válogatás 2004; Szekszárd; Heumann 2005 és 2007; Villány; Tűske „alapok” 2008, Szekszárd; Tűske Baranya-völgyi 2008, Szekszárd; Heumann-Heimann 2006, 50-50% Villány-Szekszárd; Hetényi Barrique 2009, Szekszárd; Skrabski Pince 2008, Dél-Balaton; Balla Géza Prémium 2006, Ménes; Vincellér ház Classic 2006, Sopron; Weingut Hans Igle Mittelburgenland DAC, Reserva 2009; Weninger Kirchholz 2006, Burgeland; Weninger Spern Steiner Barrique 2000, Sopron; Kovács Nimród Winery Nagy-Eged 2008, Eger; Kovács Nimród Winery 2007, Eger; Gere Attila 2002, Villány; Bock Pince Fekete-hegy Selection 2008, Villány, Pósta Borház 2007, Szekszárd; Heimann Baranya-völgy 2008, Szekszárd; Vida Hidaspetre 2007; Szekszárd; Ráspi Gneisz 2006, Sopron.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.10.25. 10:38 Szólj hozzá!

Címkék: kékfrankos

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr363328290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása