Magyarország legkisebb borvidékének egén két nap világit (tiszta Dak Sun). Az egyik ifj. Kamocsay Ákos (Maurus Pince), a másik Miklós Csabi (Miklós Pince). Két különböző ember, különböző elképzelések, különböző borok, mégis jó páros együtt. Erről a múlt héten sikerült ismét megbizonyosodnom.

A Borkollégiumban tartott bemutatón Ők ketten vitték a prímet. Komoly gondolatok mellett, sok szakmai információt is kaptunk, amely meggyőzött, hogy két jól képzett, az útjának elején járó borkészítővel van dolgunk. A hangulat emelkedésével persze a jókedvre is jutott idő.

Ákos a kísérletezőbb, bátrabban előrelépő, borainak legnagyobb része megjárja a fahordót is és előszeretettel használja a battonage (seprőn ásztatás, a seprő rendszeres felkeverésével) technikát. Csabi kicsit megfontoltabban lépked előre, de határozott célokkal. Persze neki édesapjával is meg kell „birkóznia” a pince haladásnak kérdéseiben. Viszont Ő hibátlan piac- és kapcsolatépítő, de erről majd a következő bejegyzésben.

Ők azok, akik újra naggyá tehetik a borvidéket.

Egy kicsit a borokról:

ifj. Kamocsay Ákosnál a rajnai rizlingeket emelném ki, amelyek évjáratról évjáratra nagy kedvenceim. Egyrészt, mert nagyon móri borok: savaikkal, testükkel. Mindemellett nagyon rajnai rizlingek is. Benne van a borvidék, a fajta és Ákos elképzelése a borról. Sokan imádják a Rejtelem chardonnay-t is, de én nem vagyok jobban a fajtával. A bor viszont tényleg évről évre nagyon kaffa.

Miklós Csabinál szerintem az ezerjók vannak a legjobb kezekben. A 2009-es évjáratban készült Moorer, és Roger Mór két kiváló tétel. Fűszeresek, gyümölcsösek, semmi hivalkodás, lehet nekik időt hagyni és persze benne van a borvidék szerkezete is. A savvilág és az ásványi hatások.

Csabi vidámságához, könnyed társasági modorához jól illenek illatos fajtáiból készült borai, mint pl. Tündérket vagy a Haramia. Sajnos a pincéjéből elfogytak a borok. Március 28-án kerül palackba a 2010. évjárat borai, utána újra lesz, mit inni.

A két bor nevén nem kell meglepődni, nála mindegyik ilyen és a legörültebbek a 2010 évjáratra palackjaira kerülnek.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.03.15. 17:04 Szólj hozzá!

Címkék: rajnai rizling ákos mór ezerjó kamocsay miklós csabi

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr402741945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása