Mielőtt a folytatásba belemerülne mindenki kiegészítés az első részhez. Megkerestem Laposa Bence nyilatkozatát, amelyben Ő azt közli mindenkivel, hogy a névhasználatról szóbeli(!) megegyezés történt és ezt Ő visszavonta. Ezt nehéz összetéveszteni a szabadalmi bejegyzéssel. Valaki nagyon másik malomban őröl.

A pincelátogatás után tovább buszoztunk a Borhotelbe. A hotel 10 szobával, egy kis pihenő résszel, és egy kizárólag helyi alapanyaggal dolgozó konyhával várja télen-nyáron a szállóvendégeket. A konyha csak a szállóvendégek részére elérhető, de külsősöknek is van lehetősége bort kóstolni, néhány falat étellel. A hotel éke a hegyben található borkóstoló terem, ami régen a Badacsonyi Bormúzeum Étteremben állt. Minden szoba a Balatonra néz.

A borokat a 2011 Friss Rizlinggel kezdtük. A Friss sorozat minden esetben reduktív bor. A bor hozza az előző évek megszokott formáját. Üde, lendületes bor, szép savak, igazi jóívású bor. Sok almával, szőlővel, kimondottan gyümölcsös és megtalálni benne egy kis sósságot. A folytatáshoz már étek is párosult. 2011 Friss Pinot Gris határozott almás, körtés, barackos karakterű. Illatban és ízben is tartogat némi ásványt. Lendületes, könnyed bor, mintha kis maradékcukor is lenne benne. Ízében megvan a sok gyümölcs, citrus, ásvány. 1690 Ft-os árát bőven megéri. A konyha sült kecskesajtot és zöldsalátát körtés vinegrettel gondolt mellé. Szépen kiegészítették egymást. A Kelkáposztaleves libamájkockákkal fogás mellé egy régebbi tétel a Rizling2 2009-es került a pohárba. Ez a bor fele-fele arányban olaszrizlinget és rajnai rizlinget tartalmaz. A bor kb. fele volt hordóban, a másik fele viszont csak tartályban. Mély, komplex illat, tercier aromákkal, körtével, petrol illatokkal. Struktúrája is sűrű, pici alkoholtöbblettel. Hosszú íz, pici kő, aszalt gyümölcsök és szintén a petróleum, némi kesernye. Az ízjegyek és a szerkezet jól párosult ételben és italban. Később ezt a bort összekóstoltuk a 2010-essel, amely sokkal szebb lesz, mint a 2009-es és ez leginkább a jobb hordóhasználatnak köszönhető.

A főétel szűzpecsenye volt zellerkrémmel és konfitált burgonyával, a bor pedig 2009 Juhfark+Rizling Cuveé. Zárkózott bor, 10 perc kell neki legalább. Illata talán a bezárt ásványok miatt, földimogyóroval és csokoládéval indít és lassan változik át egy kis ásvánnyá, gyümölcs nincs. Ízében a juhfark dominál, ásványokkal, szépen lekerekedve, egy középkategóriás, kellően hosszú, lekerekedett tétel.

Végezetül a gyümölcsvelős túrótortához a 2011-es Friss sorozat utolsó darabját kaptuk az Illatost. Idén Ottonel muskotály, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, és Chardonnay került a házasításba. A bor olyan, mint a neve illatos, kedves, édes illatú. Könnyed szerkezet, némi cukor és a szőlős, muskotályos ízvilág. Ehhez a könnyed desszerthez egész jól viszonyult.

A zárás egy Somlói Juhfark volt 2008-ból. Mély, komplex illat, mézes, édeskés, aszalt füge, ásványok, túlérett jegyek vannak illatában. Komoly, lendületes, szép savszerkezet, pici cseresség, ehhez mért test. Talán az alkohol lehetne kevesebb, nagy potenciálú bor, fajtajelleges szerkezettel. Ízében tiszta juhfark, pici virág, pici fanyarság, mandula és ásványok. Tökéletes Juhfark minta, minden olyan jeggyel, ami miatt lehet szeretni a fajtát és menekülni is lehet előle.

Az együtt töltött nap során egy nagy tervekkel bíró csapatot ismertünk meg. Úgy tűnik, hogy a tervek mellé megvan a tudás, elhatározottság és a tőke is. Reméljük így is lesz.

Sok sikert és jövőre ugyanitt!

Szerző: Gonda Gyurka  2012.02.11. 06:34 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr264092279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása