Végül az est témájáról, a Cabernet Francról.

Valamikor a 90-es években Magyarországra járt, minden idők egyik legnagyobb bortudója, Michael Broadbent MW, a WSET intézet egykori igazgatója, az MW intézet elnöke, rengeteg könyv írója. Ő mondta, hogy a Cabernet Franc, Magyarországon megtalálta az igazi otthonát. Azt nem tudom pontosan, hogy milyen borok alapján tette ezt a kijelentést, de biztos, hogy villányiak voltak, és lehet, hogy volt közte Malatinszky-féle is.

A cabernet franc tényleg jól érzi magát nálunk, és az is biztos, hogy tisztán, kevés helyen készítenek ilyen lelkesedéssel bort ebből a fajtából. Nálunk népszerű Villányban, Szekszárdon, Egerben, a Mátrában. Minősége mindenképpen felveszi a versenyt, az eredetnek számító Loire vidékével, ahol szintén jellemző fajtatisztán. Sokak, hosszú időn keresztül azt gondolták, hogy ez lesz a magyar vörösbor nagy dobás. Ez nem így lett. Finomak és időállóak a magyar francok, de, hogy igazán kivételesek lennének, azt nem gondolom. Persze minden évjáratban előfordulnak jobb és izgalmasabb tételek, de azért a nagy átlag fölé nem lépnek. Az viszont tény, hogy a házasításokban jól szerepel ez a fajta, a bordói blendekben is nagyobb szerepet kapnak itthon, mind Bordeauxban. Ezt jó döntésnek gondolom, mert itt igazán megállja a helyét, és hűvösebb, elegáns, visszafogott karakterével jól árnyalja a házasításokat. Ebben a felhasználásban látom én a franc szerepét fontosnak. Annak ellenére, hogy a Cabernet Franc egyértelműen Villány fő fajtája, külön minőségi kategória áll rendelkezésre, bár ezt azért nem túl sokan használják. Ahhoz, hogy ez a magas szintre helyezés tényleg működjön, az is fontos lenne, hogy fajtiszta francnok csak arra alkalmas évjáratokban készüljenek, nem rombolva rosszabb borokkal a hírnevet. Mert azért neve van a tiszta francnak, legalábbis itthon.

Hat évjárat (2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006) Cabernet Franc borait kóstoltuk végig ezen az estén, kisebb és nagyobb örömöket szerezve magunknak. Egyértelműen legjobb állapotban a 2003-as, és a 2006-os volt. A 2000-es és a 2002-es évjáratok már egyértelműen leszálló ágban vannak, akinek még van belőle gyorsan, nagyon gyorsan fogyassza el, de ne legyen meglepődve, ha a palackja már el is halálozott. A 2004-es és a 2005-ös pedig egyszerűen csak nem nyújtott nagy élményt, nem is jó évjáratok borai ezek. Ezt a két évjáratot is érdemes most fogyasztani, jobbak már nem lesznek.

Szerző: Gonda Gyurka  2017.02.05. 16:57 Szólj hozzá!

Címkék: cabernet franc malatinszky

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1512184750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása