Mára biztosan mindenkihez eljutott a hír, hogy a Pendits Pince idén megkapta a Demeter védjegyet, elsőként a magyar borászatok közül. Gratulálok!

A családi vállalkozás 1991-ben alakult és 2001-ben vette fel a Pendits Pince nevet, amikor a család birtokába került Bilicki Flórián lengyel likőrgyáros híres abaújszántói pincéje. A mikroteraszos szőlőterületeket folyamatosan újítják fel és 2008-ra teljesen átálltak a biogazdálkodásra. A biodinamikus munkában lényeg, hogy a dolgok a szőlőben dőlnek el. Lóval szántanak, sok helyen mással nem is lehet. A teraszok újraalkotásánál a hátukon hordták fel a köveket oly meredek némely dűlő. Nem használnak fajélesztőt, biodinamikus preparátumokkal dolgoznak, ahogy a Demeter rendszer előírja.

Mi is az a Demeter rendszer? Démeter a görög mitológiában többek között a földművelés istennője. A rendszer legfontosabb jellemzője az a szemlélet, amely szerint a gazda a gazdaságot egységes egésznek tekinti. Ennek részét képezik az ott tartott háziállatok, a termesztett növények, a táj elemei, tágabb környezet a csillagokig. Ezeket formálja egységé a Rudolf Steiner által ajánlott biodinamikus preparátumok.

A komposztáló preparátumokkal oltott komposzt segítségével fokozható a talaj termékenysége. A permetező preparátumok segítik kibontakozni a növények természetes ellenálló képességét. Ezek a komposztok megfelelő időben és mennyiségben történő használata az egyik alapfeltétele a Demeter védjegy megszerzésének.

Remélem pontosan fogtam fel a dolog felszínét, mert azért itt sokkal többről van szó. S persze én sem vagyok a témában túl járatos. Megmondom őszintén én annál földhöz ragadtabb vagyok, hogy szkepticizmus nélkül fogadjam a dolgot. Ezen az sem változtat, hogy esetünkben egyértelműen érzem a borokban, hogy a dolog nagyon-nagyon működik.

A dűlők Abaújszánton: Krakó, Pendits, Felső-Bea, Tállyán: a Bátori található. A pince egyik nagy gondja, legalábbis a tulajdonos Wille-Baumkauff Márta szokta mondogatni, hogy Abaújszántó kicsit messze van a borvidék fő vonulatától. Kevesen autóznak el idáig. Pedig a dűlők és a borok kiválóak, a környék meseszerű. A Pendits Pince épületét el sem lehet téveszteni a város elején, mert mesebeli. A környéke szép, rendezett, és kellően feltűnő. Kérdés, hogy ezen fog-e változtatni a minősítés. Az biztos, hogy a család nem azért dolgozik így, mert az "egészséges" trendeket akarja meglovagolni. Ez belső kényszer náluk.

A főnökasszonnyal és a Pendits borokkal nem olyan régen 2010 elején a Tokaj Reneszánsz budapesti évjárat bemutatóján találkoztam. Egy 2007-es Krakkó Furmint volt és egy 4 p. aszú volt az asztalon. Mellette egy kupac kép a dűlőkről és Márta kedvessége, lelkesedése. A borokról mára csak érzések maradtak. Legfőképpen az, hogy olyan jellegű bor van a pohárban, amit más nem csinál a borvidéken. Benne volt a körte, alma, az ásvány. Mögötte mélység, a régi iskola finom rusztikussága. A pirított magvak ereje. A bor azóta is szépen fejlődik. Mára egy igazi érett furmint lett belőle, de megmaradt benne a beérett gyümölcs, nemcsak a „tokaji” ízek. Aztán jött a folytatás a 2009-es Krakkó, amely igen magasra tette a lécet. A Furmint Februáron volt az utolsó élményem a borról. Klasszikus reszelt alma, menta, ánizs és szép sárgabarack. Mély, összetett illat. Helyén lévő szép savak, a többi alkotóelem sem túlzó. Intenzív íz, hosszú lecsengéssel, tömény, fiatal sárgabarack, körte, kő és egy kis üdítő fanyarság. Ugyanitt ittam a 2006 Höldvölgyi Furmintot is. Ez már egy érettebb tétel, kifejezetten buja illatokkal. Itt is van reszelt alma, mellette aszalt sárgabarack, töppedt jegyek. 6 év után is fickós a bor és erőteljes, masszív struktúrájú bor, amely ételért kiállt. Íze még mindig gyümölcsös, sok almával és körtével. Több tételüket is kóstoltam, de nem fárasztok senkit több leírással, inkább kóstolják meg, nem fognak csalódni. Többször volt alkalmam együtt kóstolni Stefánnal, az egyik gyermekkel, akihez tartozik a biodinamika és kereskedelem. Testvére Benjamin is a pincében dolgozik az értékesítésben. Stefan egy hatalmas karakter, lendület, kellően örült és mindig mosolyog. Kicsit túlpörög, de lehet követni. Stefan különben Juniboros, ezért a DiVino-ban mindig található a borukból. Wille-Baumkauff Márta, mint a Tokaji Borbarátnők tagja komoly társadalmi munkát végez a borvidéken.

Szeretném tájékoztatni kedves olvasóimat, hogy magánjellegű okok miatt a következő két hétben a blog szabadságra vonul. Ha valami gyászos katasztrófa nem történik a Vince-ről biztosan jelentkezem.


 

Szerző: Gonda Gyurka  2012.03.06. 15:19 Szólj hozzá!

Címkék: demeter pendits benjamin stefan krakkó márta wille baumkauff

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr604293144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása