Megint volt Zwack Open a szokott helyen, a Dandár utcai múzeumban. Jó itt lenni, mert a borok mellett olyan kiállított tárgyakat, emlékeket is láthat az ember, amely nem csak a cég, hanem a XX. század történelméről is mesél. Egészen zárásig jó hangulatban, kellemes és nem túl nagy társaságban lehetett kóstolni.

A nap csúcspontja nekem nem a borok voltak. Sikerült Zwack Izabella társaságában lejutni az épület alatt található Unicum érlelő pincelabirintusban. Itt található a cég teljes készlete, amely különböző méretű, akár 1000 liter feletti hordókban pihen, legalább hat hónapig. Lenyűgöző volt a hely, ahol néha kis fűszerillat is terjengett.

Most már essen szó a borokról.

Biztos az én hibám, de sohasem, még teljesen analfabéta koromban sem tudtam mit kezdeni a Nyakas borokkal. Az alacsony ár és a gyors fogyasztás szerintem nem indokolja, hogy ennyire leegyszerűsödjön az illat, íz és szerkezet. Elsősorban a szerkezet a problémám, mert évjárattól, fajtától függetlenül mindig a sav uralja a bort és erre szerintem nem mentség, hogy az etyeki borvidéken vagyunk. Erre jó példa, hogy pl. a Tornai Pince somlói alapkategóriás borai, hasonló áron sokkal komplexebb világot adnak. Pedig Somló-hegy sem egyszerű történet. Így hát a 2010-esekről sem mondok semmit, mert nem esett jól inni.

Tamás Ervin borai olyanok, mint Ő. Könnyedek, közvetlenek és jó társaság minden alkalommal. Kiemelkedően izgalmas tétel volt a Szürkebarát 2009. Sokat használt neki a 24 órás áztatás, amely ennél a fajtánál nem ismeretlen. Ennek köszönhetően egy lazacszínű bor, halvány pirosbogyós jegyekkel, jó szerkezettel. A 2010 Sauvignon Blanc-t is jó szívvel ajánlom. Akik szeretik a shirazt azok próbálják ki Ervin 2008-as tételét. Azért ajánlom, mert hozza a fajta fűszeres, gyümölcsös karakterét, de nem hozza a sok helyről megszokott szupersűrűséget.

Szászi Endre borait mindenki szereti. A 2010-es borok sajnos nem tudják igazából megmutatni a terület és Endre tehetségét. Vegyük inkább a régieket vagy várjuk a 2011-re, mert tele a pince az új bor alapanyagával, kiváló minőségben és lesz újra csúcskategória. A fehéreket zárjuk a Dobogó Pincével. Mint házigazdák gyakorlatilag a teljes kínálatot megmutatták. A 2008-as Betsek Furmint napról napra egyre jobb és a 2006-os 6p. is. Örömmel kóstoltam a SATÖBBI sorozatba bekerült 2000 Ft körüli édesborokat, amelyek gyümölcseikkel hódítanak, nem édességükkel. Kellemes kiegészítései egy gyümölcsös desszertnek.

Volt vörösbor is bőven Bolyki Janitól és Kiss Gábortól. Bolyki Indián Nyár 2008 már-már klasszikus a könnyed vörösborok világából, amelynek szintén masszív és szintén izgalmas tagja Kiss Gábor ZEKK Kissvörösei 2009-ből és 2010-ből. A jól iható, barátságos, gyümölcsös, kellemes tannin, elfogadható alkohollal rendelkező vörösborok, minden második napra. Ez már annyira nem mondható el a többiről. A Bikavér 2008-ból már huszáros formában van, de a 2009-es Merlot és a 2008-as Cabernet Sauvignon még ihatatlanul fiatal. Ha valamit kellene róla jósolni akkor azt mondanám, hogy mindkettő fajtájának szép példánya lesz, de meg kell maradjon a 3-400 Ft közötti kategóriában maximum. Kiss Gábor Cabernet Sauvignon és CODE borai 2008-ból izig-vérig villányi borok, sűrűek, gazdagok szépen eltalált tanniniban, még hordós jegyekkel, szép gyümölcsökkel, de roppant fiatalok. Pillanatnyilag csak betárolásra alkalmasak, de arra ajánlom. És a kb. 5000-6000 Ft körüli árukat meg is fogják érni jó pár év múlva.

Az mindig megdöbbent, hogy egy borból úgy fogy el fél üveggel, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy penetránsan dugós, mint Kiss Gábor Cabernet Sauvignon bora volt. Azért a kibontáskor illet volna rá egy szaglásnyit vetni. És milyen mérges lettem volna, ha mindezért még sokat is fizetek. Kellene már valami megoldásra jutni dugó kérdésében.

Összességében kellemes délután volt, túl sok meglepetés nélkül, sok igen kellemes bort ihatunk, de jól esett volna valami, amitől kicsit megoldódik a gatyamadzag és lecsúszik a nadrág. Örömre adott okot, hogy mindegyik jelenlévő borász meg van elégedve az idei szürettel, tele a pince jobbnál jobb alapanyaggal. Szerintem inkább jó év lesz, mint kiváló. Lesznek kiváló borok nem kevés, de ez annak a kérdése, hogy a szőlősznek-borásznak mennyire sikerült a savakat megmenteni. A sav kérdés pedig kihatással lesz az eltarthatóságra.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.10.20. 12:29 Szólj hozzá!

Címkék: dobogó nyakas kiss zwack jános gábor tamás szászi ervin code bolyki betsek kissvörös

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr693317299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása