Elkezdődött az új tanév volt iskolámban a Borkollégiumban. Ez persze reklám is ennek a kiváló intézménynek, de én megtehetem. Éljen az írás szabadsága, amíg van!

Az első téma az Olaszrizling, jó pár nagyszerű tétellel.

Az köztudott, hogy az olaszrizling hazánkban a legelterjedtebb fehérbor szőlő és remélem marad is. Azt gondolom, hogy kiváló a mindennapokra és bár vannak, akik tagadják, de megfelelő termőhelyen képes hosszú érlelésre alkalmas, kiváló bort adni. Magán véleményem, de még alacsony árkategóriában is izgalmasabb, mint egy közkedvelt illatos fajta vagy nyári melegben fröccsnek, mint jó pár népszerű rosé. De mint jeleztem ez a magánvéleményem.

Mészáros Gabriella bevezetőjében elmesélte, hogy a nagy filoxéra átok után telepítették a legnagyobb mennyiségben, sokszor kék szőlő helyett. Gyakorlatilag mindegyik borvidékükön megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben, de azért nem mindenütt ad bravúros bort.

Magnéziumos talajra van szüksége, különben nem túl válogatós. Megbízható, jól termeszthető. Apró bogyója lédús, vékony héjú, sok ízanyaggal, ezt szeretik a borászok és mi is.

14 tétel került terítékre, amelyek legnagyobb része igen szép élményt adott. A legkedvesebbek jöjjenek most véletlenszerű sorrendben.

Jásdi Pince Csopak Lőczedombi 2009: kezdetben zárkózott, kicsit fülledt illat. Pár perc szellőztetés után virágos, mandulás, meleg illat, amely folyamatos fejlődik a pohárban. Szép egyensúlyban van, összetett, hosszú ízekkel. Kicsit ásványos, kicsit virágos íz, igazi klasszikus. Némi savat még elbírna. Hosszú ideje van még, sokat fog javulni. (80 pont)

Bussay Csörnyeföld 2008: szintén egyfajta klasszikus olaszrizling illat. Köves, fehérvírágos, egres világgal nyit. Kiteljesedve barackos, mézes illatokkal játszik. Komoly, hosszú bor, sok savval, nagy testtel, hosszú ízekkel. Citrusok, sárgabarack, mandula, ásványok, hűvösség. Jól iható akár egy üveggel is. (82 pont)

Figula Balatonszőlős Sóskút 2006: első, ami meglepő, hogy ennyire tiszta illatú bort ritkán szagol az ember. Fűszeres illata van, olyan fehérborsos, zöld fűszeres meghatározhatatlan mix, nagyon izgalmas, kicsi füstösség. Savak itt is rendben vannak, nagyon üde, friss érzetű bor, még öt év után is. Gazdag íz narancs, aszalványok, ásványok, egyéb citrusok kellő hosszúsággal. Lassabb fogyasztást igényel egyszerre egy-két pohárnál többet ne. (82 pont)

Nyári Ödön Szent-György hegyi 2008: tropikus gyümölcsök, méz, virág, mandula, kis fanyarság van a komplex illatban. Kortyolva komoly savkészlet, ehhez mért test és alkohol is található benne. Ásványok, kivi, grapefruit, kicsi hordó az ízében. Karakán bor, haladó kóstolóknak, étel mellé. (82 pont)

Gál Lajos Kántor tag, Egerszólát 2008: mazsolás, sárgabarack, aszalt barack, fanyarság, édes fűszerek, mintha késői szűret lenne. Kiváló egyensúlyban van a bor, mindenből épp annyi, amennyi kell, bár egy kicsit hullámzóan az évjáratnak köszönhetően. Ízében trópusi gyümölcsök, méz, sárgabarack hosszan érződik a szájban. Ezt adja a mikroklíma. Csak ne lenne 5000 Ft. (86 pont).

St. Ilona Borház, Somló 2007: Füstös illat, medvecukor, kapor, hordó csodás keveréke. Maszkulin illat, semmi kedvesség. Ez Somló! Engedjük szellőzni, aminek hatására változatlan marad a világ, de felfrissül az illat. Igazi feszes somlói savak, némi csersavval. Hosszú, komplex ízvilág tömény sóval, ásvánnyal, virággal és még szerencse, hogy az alkohol sem sok. A legjobb ár/érték arányú bor volt az estén. (86 pont)

Spiegelberg István, Somló 2003: mély, somlói illat, ásvánnyal, füsttel. Palackbuké már benne van: aszalvány és mintha egy cukrászdába lépnék be. Egyensúlyos bor, hosszú ízekkel: vanília, szegfűszeg, édes érzet, aszalványok, mintha egy csonthéjasokkal teli süteményekbe harapnék. Hosszú ízek, kezd a csúcsán lenni. Fel kell vezetni a bort és hagyjunk neki időt kibontakozni. Príma bor. (90 pont)

Györgykovács Imre, Somló 2001: harmónia a legfontosabb jellemzője ennek a bornak. A friss gyümölcsös aromák már eltűntek belőle. Valami meghatározhatatlan ásványos, aszalt gyümölcsös, füstös, olaszrizlinges és somlói illat. Alapvetően könnyed bor, jól iható, sokat meg lehet belőle inni egyszerre. Ízében is a dió, mandula, aszalt barack jön elő. Csúcsán van a bor, roppant nagy élmény volt. (90 pont)

További kóstolt tételek: Laposa Friss Badacsony 2010, Borbély Pince Bácsi-dülő Badacsony 2009, Bott Frigyes Muzsla 2008, Bodri Pince Selection Szekszárd 2008, Gál Lajos Szóláti Eger 2009, Scheller Táltoshegyi Nemesrizling Káli-medence 1995.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.10.01. 07:16 Szólj hozzá!

Címkék: tag olaszrizling somló györgykovács jásdi bussay figula kántor lajos gál ilona st spiegelberg borkollégium sóskút lőczedombi nyáry

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr263269161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása