Nyár, hőség, árnyékos kert, faszén, rengeteg finomság, jó barátok és rengeteg bor. Azért rengeteg, mert ilyenkor lehet igazán sok különböző palackot kinyitni, megkóstolni.

Barátaim érkezésünkre a Csillagvölgy Pincészet (Siklós) Sauvignon Blanc 2010 bontották ki. Az volt a szerencse, hogy az öröm pillanatival voltunk elfoglalva és az út porát is le kellett öblíteni. Hidegen, fröccsnek tökéletes. Bár az kérdés nekem, hogy 10,5% alkohollal szárazra kierjedt bor mennyire érett szőlőből van? A folytatás már a rozéké volt. A startot egy palack Válibor Pinot Noir 2010 jelentette. Inkább az illatosabb, gyümölcsösebb, melegebb vonulat, jó kedvet ad a napnak. A második viszont egy Provence-ból. Az a világ, amit mi nem ismerünk. Halvány lazacszín, semmi kedveskedő illat, csak bor érződik belőle. Nem a gyümölcsökről, hanem a szőlőről szól. A vacsora előtti utolsó bor a Lövér Pince Shiraz Siller 2010 bora volt. Magyar Dezső és csapat igen klassz borokat tudnak készíteni, csak valahogy nem mindig jut el a pincéből a fogyasztóig vagy csak én nem találom? Kevés sillerek egyike, amivel tudok mit kezdeni, sőt annyira, hogy bántam, hogy nincs belőle több. Az íz és illat fanyar meggyes vonulata, egyensúlyban lévő beltartalma, mintha erre a nyári időre született volna. Frissített és lehűtött.

Aztán jött a vacsora: grillezett tarja, csevabcsicsa, fehér- és paprikás grillkolbász, grillezett gomba, cukkini és egyéb zöldségek. Köretnek tzatziki, ajvár, rozmaringos sült fokhagymából készült krém, szalonnás zöldbab saláta, mustáros lila hagyma saláta.

A vacsora első kísérője Günzer Tamás 2010-es Portugieser volt. Igazi jó bor ez kérem, a portugieser minden finomságával, könnyed fogyaszthatóságával, kellemes tanninjával és savaival. Szerencsére a gyümölcsökben sem volt hiány. Günzer Tamás nekem azon kevés borászok közé tartozik Villányban, aki a közép kategóriában is tud tannin- és alkoholhangsúlytól mentes vörösborokat készíteni. Lassan eltűnt első mohóságunk és a komótos falatozás vette kezdetét, amelyhez bedurrant két egri nagyágyú. Az első Vincze Béla Cabernet Franc 2007. Még mindig divat emlegetni Béla viselt dolgait. Mi nem tettük, csak dicsértük ezt a bort. Béla igazán jó a Francban. A fajta tökéletes példája ízben és illatban: eukaliptusz, csokoládé, fekete szeder és egyéb feketebogyós gyümölcsök. Komoly test, a fajtára jellemző elegancia, közepes mennyiségű, puha tannin és a savak adta szép egyensúly. Fiatal bor, de már nyugodtan fogyasztható. A második egri az Orsolya Pince Pinot Noir 2007-ből. Még most is beleremegek. Igazi klasszikus Pinot. Érett gyümölcsök (málna, meggy), némi palackbuké. Komoly súlyú korty, érezhető benne a nagy tartalom, de a savak és az egész komplexitása könnyedé teszi a bort. Annyira jó volt inni kár, hogy már kevés van belőle. Féltem, hogy nincs tovább, de volt. Weninger Merlot-Cabernet 2004-ből. Igazi hűvös, „szeles” soproni illat, kis ásvánnyal, szilvalekvár, menta, csokoládé, feketebogyós gyümölcsök kavalkádja, az érettség jegyeivel, de csak az illatban. A korty bársonyosan simogatja a szájat, a tanninok már rég lenyugodtak és csak jelképesen van jelen. Az egyensúly tökéletes, a komplexitás leírhatatlan. Az ízben minden benne van, ami egy 7 éves, a csúcsán lévő vörösbornak lennie kell. Nehéz ezt leírni, mert nincs kiugró íz, aki belekóstol az tudja, hogy ez egy nagyszerű vörösbor. Sajnos a folytatás már nem tudta tartani a szintet. Kovács Nimród 2004-es Bazilikája a tisztes öregedés útjára lépett, akinek van kezdje kibontani. Még rendben van, de már nem nyújt túl nagy élményt és egy éjszaka dekanter után, teljesen lerövidültek az ízek. Demete Endre 2008-as Élvezete azért az volt. Klassz, gyümölcsös, üde, jól fogyasztható tokaji házasítás furmintból és hárslevelűből. Késői szüret érezhető jegyeivel. Utoljára maradt a Pannon Tokaj 6 puttonyos aszúja 2004-ből. Értetlenül álltunk a bor előtt. Semmi aszú nem volt benne, halovány illat, halovány ízek, túl rövidek és inkább illósak. Sajnáljuk. Az estét azért nem, csakhogy véget ért.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.06.21. 19:38 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr423004067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása