Napsütötte délután a budai Vár árnyékában, jó borok és vidám társaság. Ez volt röviden a legutóbbi Borjour Klasszik a Manna étteremben.

Ismételten igen komoly volt a merítés: Gedeon (Izsák), Vinum Veress (Csáford), ifj. Gál Tibor (Eger), Porgányi Pince (Tokaj), Maurus (Mór), Pócz Pincészet (Balatonlelle), Kislaki Bormanufaktura (Balatonboglár), Janus (Villány). Ez kb. 40 megkóstolásra váró bort jelentet. Nekifogtunk és jelentem megcsináltuk, amit megkövetelt a haza. A somlói évjáratkóstoló után kimondottan könnyű és örömteli feladat volt. Megválasztottuk az este borát Janus Cabernet Franc 2008. Szerintem más volt az, de erről majd később.

Komoly borelemzésbe nem kívánok merülni, mert a Borjour bulik nem erről szólnak, sokkal inkább a jókedvű borozgatásról, beszélgetésről, ismerkedés a borász és fogyasztó között és az élvezetekről.

Azért érdemes pár szót szólni a kevésbé ismeret pincészetekről. Legizgalmasabbnak a Gedeon Pince iszáki arany sárfehér borait találtam. Ez a fajta anno a legjobb pezsgő alapanyagot adta ebben az országban. A 2009-es alap sárfehér pont ilyen volt. Üdítő, kicsi pezsgéssel, citrusos ízekkel. Hidegen, szódával isteni. Viszont a beszédes nevű Decemberi Szűret 2009-ből annál izgalmasabb volt. Mézes, édes, mély illat, töppedt szemekre utaló vonalakkal. Szép, tekintélyt parancsoló savakkal, ami ennek a fajtának a jellemzője. Ehhez mért test és végre megfelelő alkohol. Ízében hozza az illatokat. Bemutatták egy kellemes, populáris Házasítás nevű bort is rajnai, sauvignon és arany sárfehér házasításából.

A Vinum Veress Csáfordból már kicsit jobban ismeretem, mert Pintes nevű bort többször kóstoltam. Kellemes, jól fogyasztható 1000-2000 Ft közötti árban mozgó borokat készítenek a mindennapokra. Sajnálattal kell közölnöm, hogy a Porgányi Pince borai nem hoztak izgalomba. A félszáraz Furmint 2009-ből kimondottan kellemetlen oxidált illatú és ízű bor volt. Az édes tételek inkább a középszerű kategóriába tartoztak. A 2004-es gyenge évjáratból 4 év hordó segítségével azért sikerült egy egész tisztességes 3 600 Ft árú aszút összehozni.

Jöjjenek most a kedvencek.

Meg kell mondanom, hogy Maurus (ifj. Kamocsay Ákos) és Kislaki Bormanufaktura (Légli Géza) messze kilógtak a sorból, hibátlan tételeikkel. Nehéz lenne választani a három rajnai rizling közül: Maurus 2007, Hordóválogatás 2007 és Légli János-hegyi 2009. Egyik szebb volt mint a másik. Tele ropogós savakkal, fiatal almával, citrusokkal, kellő testtel és normális nagyságú alkohollal. Hosszú ízekkel, a hordóválogatás kis cukorral, amitől kicsit mézesebb, kedvesebb lett. Szóval nagy élmény volt már most is, de tele vannak még erővel, jövővel. Nekem ezek a borok voltak a kedvenceim. Emellett még igazán szépnek ítéltem a Pócz Pince 2008-as Olaszrizlingjét. A löszős-erdős talajon nőtt szőlőből egy visszafogott, puha, barátságos bort sikerült készíteni a mindennapoknak.

Jöjjenek a vörösek is. Három szívemnek nagyon kedves is volt ezen a délután. Légli János-hegyi Merlot 2009-ből volt a legtetszetősebb. Illata kissé zárkózott málnás, animális, fűszeres. Szájban viszont egy ízbomba robban, betölti a szájat a finom, falnivaló piros bogyós gyümölcs. A rengeteg sav tereli a szájban az ízeket és ehhez a test is odateszi magát. Hosszú élvezetet nyújt most is és még évekig fogja ezt tenni. Kicsit maradt el ettől a Bartok névre hallgató 2006-os Bikavér Gál Tiboréktól. Lassan nyíló, krémes, meleg, lekváros, csupa jó emléket idéző illat. Szájban az alkotóelemek szépen egyensúlyban vannak, amihez fiatal gyümölcsök és egy kis csokoládé párosul. A Bikavér olyan iránya van a borban, amit én nagyon díjazok. Semmi nagyra törekvés, semmi mindent megmutatok, amit tudok, annál inkább finomság, elegancia, jó értelemben vett konzervativizmus. A harmadik volt a Janus Örömbor. Házasítás Cabernet Franc és Merlot szerelméből. Igazi, belevaló, dögös villányi vörösbor a franc mélységével, a merlot barátságosságával. Fiatal, gyümölcsös vörösbor, megfelelő mennyiségű és élvezhető tanninokkal és savakkal és még az alkohol sem tombol benne.

Jól sikerült, vidám nap volt a magyar borok sok arcával. Aki nem volt jöjjön el a következőre.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.04.04. 19:12 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr62799654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása