Hirtelenjében sokan azt gondolnák, hogy ennek a fajtának jelene talán van, jövője kell, hogy legyen. De múltja? Sajnos a feledés homályába merült, hogy a debrői hárslevelű Magyarország első eredetvédett bora volt. Ma ezen a vidéken túl kis mennyiséget termelnek ahhoz, hogy igazán meg tudja mutatni nagyságát. Azért lenne nagyszerű termőhely ez a hárslevelűnek, mert normál időpontú szüret esetén is tud itt édes bort produkálni.

Az ország összes borvidéken megtalálható, de komolyan Somlón és Tokajban foglalkoznak vele. Siklósi területeken is készül nagyobb mennyiségben bor belőle, de minősége elmarad a másik két borvidéktől.

Tokajban 2005-től mérhetjük a száraz hárslevelűk újraszületését, még csak a virág bimbói látszanak. Somlón viszont nagyobb megbecsülésnek örvend már hosszú ideje, sokszor bizonyítva, hogy a terroir és a fajta mesés egységet tud alkotni.

Saját véleményem szerint a fajta nagyszerűsége abban rejlik, hogy elbűvölő illata mellett, a szájban olyan szikár, férfias tud lenni, hogy majd kiugrik a pohárból. Ez a kétarcúság elgondolkodtató, és magával ragadó. Nekem.

A fajta kétségtelenül macerás. Nem szereti a túl nagy meleget és a túl száraz talajt sem. Ezért sokszor az adott terület legnedvesebb részére telepítik, de ez sem jó, mert vízben mégannyira sem szeret állni. Ha ez nem elég, nehézkesen erjed, és bora hajlamos oxidációra.

Ezt a sok tudnivalót dr. Mészáros Gabriella a kóstoló vezetője, és a velünk együtt kóstoló Berecz Stephanie, a Kikelet és Holdvölgy pincészetek borásza osztotta meg velünk.

A résztvevők között teljes volt az egyetértés abban, hogy melyik volt az este öt legszebb tétele, persze a sorrend sokunknál más és más volt.

Holdvölgy Becsek dűlő 2008: mesés illat, mély, körülöleli az embert és elrabolja. Tele van gyümölccsel, mézzel, sárgabarackkal, édes illatokkal. A szájban pedig jön a „másik” oldal. Száraz, feszes, lendületes savakkal, megfelelő test és alkohol adja az egyensúlyt. Hosszú citrusos íz, almával, florális jegyekkel. Persze egy kis hárs és méz is ott rejlik a háttérben, pici kövekkel együtt. Érési potenciáljára nem is merek tippelni, de hosszú-hosszú évek az biztos.

Szepsy István Király dűlő 2006: illata majd kiugrik a pohárból. Tömény méz mellé, némi fanyarságot adnak a citrusok, leginkább grapefruit, és némi húsosság is érezhető benne. Komplex. Megfelelő egyensúlyú bor, komoly lendülettel. Hosszú íz, édes fűszerek, aszalt gyümölcs, nagyon szerethető aromák, némi csokoládéval. A csúcsra tart a bor és kb. 2 év múlva ott is lesz, hogy meddig?

Györgykovács Imre 2000: lassan bújnak elő a terrcier illatok. Rózsavirág, gyógynövény, hárs, tűzkő. Magasfokú egyensúly, minden a helyén van még ennyi sok év után is. Minden összetevője letisztult, egyértelmű és simogató. Hosszú íz, somlói ásványokkal, mandula, aszalt körte, szőlőkompót.

Györgykovács Imre 2008: mély, komplex illat, folyamatosan változik. Fűszeres, kedvesen ásványos, narancs, pici méz. Komoly savszerkezet, energiát ad a bornak. Párosul hozzá a kellően nagy test és a szerencsére nem túl magas alkohol. Hosszú ízek, amelyben háttérbe vonul az ásványosság. Inkább a gyümölcs dominál, fűszerességgel, florális felhangokkal. Fiatal bor.

Tokaj Nobilis Barakonyi 2009: Bárdos Sarolta Barakonyi dűlőből való Hárslevelűje már jó ideje a fajta rajongóinak nagy kedvence. Nem alaptalanul, magam is köztük vagyok. Zárkózott illata volt a bornak, kellett neki pár perc mire magára talált. Ám utána... Mély, tele déligyümölcsökkel, némi virág, pici alma, pici hárs. Van sava bőven, de kell is hozzá, mert a magas alkohol így nem is tűnik fel annyira. Mellé kellően nagy test is járul és némi maradékcukor is van benne. Hosszú, telt íz, ízben is a déligyümölcsök dominálnak. Élete elején jár a bor.

Nehéz mint mondani a lent olvasható sor végigkóstolása után. Talán elfogódottság, talán nem, de ezeknek a boroknak jelentős része világszínvonalú, bárhol megállnák a helyüket. Ez jó dolog! Remélem mielőbb rajtunk kívül mások is felfedezik. Az biztos, hogy a hárslevelű mindig nyárt, vidámságot varázsol lelkekbe és ez a legjobb orvosság mindenre.

A parádés SOR:

Degenfeld 2009 (félédes), Tokaj Nobilis Barakonyi 2009, Kikelet Lónyai 2009, Bott Judit Határi 2009, Hollóvár (Takács Lajos) 2009, Györgykovács Imre 2008, Holdvölgy Becsek 2008, Demeter Zoltán Szerelmi 2008, Szepsy István Király 2007, Demetervin Úrágya 2006, Szepsy István Király 2006, Hollóvár (Takács Lajos) 2006, Györgykovács Imre 2000

Szerző: Gonda Gyurka  2012.02.02. 06:42 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr284049910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása