Körülbelül 4 évvel ezelőtt találkoztam először Sabar borokkal, és a Sabar Borház tulajdonosával, Ádám Gáborral. Csendesen, kissé megilletődötten állt az asztal mögött, az aktuális Badacsony New Yorkban rendezvényen. Ekkor kerültek először a nagyközönség elé borai. Az asztal másik felén kínáló Nagy Laci (Villa Tolnay) ajánlotta a lelkesen, mint később megtudtam, saját munkáját. Talán 2 hektárnyi saját, és némi vásárolt szőlő volt akkor feldolgozva, de ez sem biztos, és mindegy is. Sokkal fontosabb volt a tisztaság, fajtajelleges, üdítő, friss bor, leginkább reduktív technológiával. Komoly hiánypótlásnak számítottak ezek a borok, mert ebből a stílusból, akkoriban nagyon kevés volt, főleg korrekt kb. 2 000 Ft körüli áron. Meghatározó találkozás volt számomra, mert az óta is nagy kedvelője vagyok a pince munkájának.

Ádám Gábor is, Isten, azon szánni való gyermekei közé tartozik, aki hobbi, kikapcsolódás, friss levegő, természet céljából akart egy kis szőlőt és bort, és végül beszippantotta az egész, egy pillanat alatt. Azóta nőtt a feldolgozott szőlő mennyisége, bővült a fajta és stílus paletta is, Földi Bálint lett a borász, de az alapelvek, és az ár-értékarány nem változott.

A 2016-os évjárat néhány tételének kóstolójára voltam hivatalos, tehát beszéljünk a konkrétumokról.

2016-ban kb. 16 000 palack bor készült, ami kevesebb, mint a fele a 2017-es mennyiségnek. Köszönhetően az áprilisi fagyoknak, két jégverésnek, lisztharmatnak, és peronoszpórának. Viszont, ami megmaradt az szépen alakul, ígéretes, bár biztosan nem lesznek hosszú életű borok.

20171114_170512.jpg

Olaszrizling: Bács-hegy és Sabar-hegy termése, vegyes iskolázású, Hegybor kategória. Fajtához képest kimondottan határozott illatú, élénk gyümölcsösség, sok-sok virág, gömbölyű illat, pici citrus. Szájban krémesség, kerekség, közepes sav, picit lassú bor. Hosszú íz, ásványok, klasszikus mandula. Tartalommal bíró olaszrizling.

Kőmagas Kéknyelű: Csobánc lábánál termett szőlőből. Illatos, lime, zöldalma, ásványos, feszes illat. Kemény savak, megfelelő alkohol, jó test. Nagyon fiatal, feszes, penge bor. Olyan, amilyen egy 1 éves kéknyelű. Előtte a jövő. 12,6 % alkohol, 7,5 gramm sav.

Szürkebarát (Pinot Gris): hordóban erjedt. Picit gyógynövényes, pici körte és alma, hömpölygő, barokkos illat. Igazi magyar szürkebarát, csak szeretni lehet. Szájban jó savak, de mégis benne van a fajta nyugalma. Hosszú, könnyed, picit melenget, kerekség, édes gyümölcsök, mézesség. 12,5 % alkohol, 6 gramm sav, 1,2 gramm cukor.

Rajnai Rizling: Badacsony déli oldaláról. Lassan nyíló illat, de hát még oly gyerek. Sok fehér szirmú virág, nyári alma, körte. Jó egyensúly, légies, barátságos, annak ellenére, hogy csak egy éves, már jól iható, de még rengeteg van benne. Ízében a fajtajelleges citrus, és kis melegség. 12,8 % alkohol, 7,1 sav és cukor.

Olaszrizling késői szüret, száraz, „529” a fantázianév, ennyi palack készült belőle. A Tóti-hegyen megmenekült a károktól, és megérte a novemberi szüretet. Spontán erjedt ki 12 % alkoholra, 6 gramm savra és cukorra. Semmi fajtajelleg, vagy terroir nem található benne, csak az érettség ízei, aromái. Jó szerkezet, egyensúlyos, és a végén robban be mindez az szájba, akkor érezni, hogy ez egy fiatal, és potens bor.

Szerző: Gonda Gyurka  2017.11.22. 18:54 Szólj hozzá!

Címkék: káptalantóti olaszrizling badacsony kéknyelű rajnai rizling szürkebarát 2016 sabar ádám gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr2413347337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása