Kovács Anti és a Stelázsi elhozta nekünk Budapestre Ludányi Balázst a Mátrából. A Centurio Borház munkáját már hosszú évek óta követem és három tétel volt, ami mindig levett a lábamról. A Mátra két legfontosabb fehér fajtája a hárslevelű, és a szürkebarát, illetve a sárgamuskotály. A legtöbb emberrel ellentétben rajongok a szépen elkészített, barátságosan illatos, feszes, száraz sárgamuskotályokért. Ilyen bor a 2015-ös évjáratú is. A szürkebarát és a hárslevelű egy ponton nagy hasonlóságot mutat, az pedig, hogy illatában olyan fajtajellegesség van, ami már gonoszul átugorja az ingerküszöböt. Ám ez mégis jól működik, mert pont az a lényeg, hogy semmi nem nyomja el a fajta aromáját, és érezzük, hogy lehet, hogy más teszi konvencionális borát és nyomja el ízét és illatát. Pedig belekortyolva érezhető, hogy van benne más is, de ez inkább a szerkezetet erősíti. A hárslevelű tényleg hársas, édes, hívogató, és elegáns. A szürkebarát pedig édesgyökeres, virágos, gyógyszeres illatokat és ízeket hoz ki magából. A szerkezet feszes, jó savakra épül, kimondottan testes. Nagy alapanyag mindkettő, jól tárolható borok és még kaphatók igen baráti áron, de csak kizárólag Kovács Anti Pinceáronjában és kapcsolt intézményeiben. Tudom, hogy Balázs nagy kedvence a kékfrankos. Ebből csak részben kaphatunk ízelítőt, egy érlelt, igazán vörösboros jellegű, tartalmas rozéban. Az Összetettben még nem tudta magát igazán megmutatni, mert annyira fiatal, és annyira dübörög, hogy még se nem kékfrankos, se nem franc, hanem még „csak egy” fiatal vörösbor. Ezt tényleg el kell rakni évekre. Persze a kevésbé tapasztalt száj is érzi benne, hogy itt nem egy kispályás borral van dolgunk. Ahogyan Balázs sem egy kispályás borász. Bár a területe és pincéje kicsi, de a benne lévő munka annál nagyobb. Kézi munkával, minimális technológiával dolgozik. Egészséghez, hagyományhoz és természethez közeli módon műveli a szőlőt, hozzáadott dolgok nélkül. Egyedül a kén, amit kötelezőnek érez, nem kívánja a szerencsére bízni a borait, aminek örülünk. Szemében mindig lelkes csillogással mesél borairól, a Mátráról és borászati elképzeléseiről. Balázs gondolatai a borkészítésről, indította el bennem is a véleményformálás kényszerét. Rendszeresen olvasom és hallgatom a szakma vitáját a kézművességről, kézműves borokról. Ki az, mi az és mitől az? Van, akit bántanak, kinevetnek, van akit Istenítenek ezért. Bennem mindig felmerül a kérdés, hogy tényleg erről kell koptatni a szánkat? Mindenkinek szíve joga, hogy miként készíti a borát. Akit ez érdekel, az úgyis tudja, hogy mi a nagyüzemi, reduktív és mi pince mélyének csodája. Akit meg nem érdekel, az úgyis cserszegit keres, ezerötért. Vannak ennél sokkal fontosabb kérdések is! Sok a hibás, tisztátalan bor az országban, meddig jön még bor át a határon az éjszaka csendjében, érdekes a bortörvényünk, a hegyközségi rendszer és szabályok nehézkesen látják el feladataikat, kevés a jó és nem a napi érdekeket mutató termékleírás, a borminősítő inkább bürokrácia, mint segítő szervezet, nincs bormarketing, az igazán értékmérő borok egyre kevesebbek pénztárcájába férnek bele, alig iszunk aszút. Szerintem ezek lennének a fő kérdések és nem a ki a kézműves, és az miért nem erre a világra való.

A másik nagy kérdés az ehhez kapcsolódó vendéglátás. A Stelázsiban, a látottak alapján jó irányba haladnak. A borválaszték jó, az ételek kicsit az óbudai kiskocsmás hangulatra is hajaznak, mint maga a hely is, de ebbe belekevertek egy kis bisztróérzést is, ami nekem nem állt össze teljesen. A személyzet fiatal, és kicsit sete-suta, de kedves módon. Látszik a tapasztalat hiánya. Az ételekről nem tudok nyilatkozni, mert a kóstoló elején megrendelt fogás kimaradt a napból. Ám a borkorcsolya krémek alapján nem is tudom, hogy baj-e. Egyrészt annyira megtöltötték a gyomrom, hogy hazáig kibírjam, illetve igen jellegtelenek voltak, amit szerintem nem engedhet meg magának senki. Tessék erre jobban figyelni.

Kóstolt tételek:

Sárgamuskotály 2015, Tizenöt Birtokbor 2015 (75 % zenit, szürkebarát, hárslevelű, sárgamuskotály), Szürkebarát 2015 Fáy-domb, Hárslevelű 2015 Fáy-domb, Első fejtés 2015 kékfrankos rozé, Összetett 2015 cabernet franc, kékfrankos házasítás

Szerző: Gonda Gyurka  2016.10.12. 21:05 Szólj hozzá!

Címkék: balázs kékfrankos kézműves hárslevelű mátra szürkebarát centurio pinceáron gyöngyöstarján kovács anti stelázsi ludányi

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr7711800327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása