Hanem borok is.

Ami nem meglepő, hiszen a világ egyik legfontosabb borkészítő országában járunk, és annak is legnagyobb tartományában. Spanyolország kies La Mancha vidékén, a vörös földű Mezetan. Ott ahol messze nem igaz Eliza Doolittle kisasszony világhírű dala miszerint: The rain in Spain stays mainly in the plain! A magyar fordítás persze egészen másképpen szól, amin nem csoda, hisz az angol nyelv költőisége messze elmarad anyanyelvűnkétől. Így ami nálunk édes éjen édent remélsz, az máshol spanyol síkság.

Kikeveredve a My Fair Lady műelemzéséből térjünk át a Bontxo Baszk Étterem (Budapest, Falk Miksa utca 21.) és a Vino Castillio Borház közös borvacsorájára.

La Mancha tartományról a borismereti könyvek hosszú évekig csak az airén szőlő révén ejtettek szót, amely az elmúlt időkig a világ legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajtája volt, a méltán nem túl híres spanyol brandy alapanyaga. Mivel ezt az előkelő címet mára átvette a sauvignon blanc komoly népszerűsége révén illetve az airén folyamatos lecserélése miatt, eljött az idő más borok után nézni a vidékén. A minőségi borkészítésében élen jár a chardonnay, a macabeo, a sauvignon blanc, a kékek közül pedig a tempranillo és helyi klónja a cencibel, a syrah, a merlot.

A kóstolt La Mancha borokat nehéz lenne összehasonlítani, a híres spanyol borvidékek termékeivel, mert beltartalomban, koncentráltságban elmaradnak Rioja, Priorat vagy Penédes tudásától. A jól iható, könnyedebbre hangolt, közepesen koncentrált, alapvetően jó szerkezetű, aromákban közepesen intenzív, viszont meglepően ásványos borokat és cavakat volt lehetőség kóstolni. A fehérek közül a chardonnay volt a főszereplő, amely ehhez a kontinentális klímához, tápanyagban gazdag területhez is jól tudott alkalmazkodni. Jó szerkezetű, férfias, ásványos, szép terroir borokat ad, némi fajtajelleges fehér húsú gyümölcsökkel, meglepően jó ár-érték arányban. Hiszen egy kiváló minőségű cava itthon 4 500 Ft körüli áron jó vételnek számít.

Ugyanezek a tulajdonságok igazak voltak a vörösborokra is. Itt is inkább a termőhelyi viszonyok nyomták többet a latba, mint a fajták tulajdonságai. Jól fogyasztható, kellő beltartalmúak a vörösborok is, megfizethető 2 500 Ft-os áron.

A borok érdekességét leginkább az adta, hogy erről a borvidékről magyar ember ritkán kóstolhat, ezért mindenképpen érdemes volt kihasználni a lehetőséget.

Ám amitől az este igazán különleges lett az a nagyszámú, ízletes, és ízes helyi ételkülönlegesség. A minőség mellett a változatosság és a mennyiség sem került háttérbe. Az este csillogását a 40 hónapos érlelésű sonka, a húsos, mandulás, mazsolás empanadas, és az oldalas adta meg. Az érlelt ibériai sonka olvadt a szájban, puha volt és több rétegben hozta a sonka ízét. A sült tésztabatyu töltelékében a hús puhaság, a mandula roppanósága, és a mazsola krémessége adta meg a textúrák játékát. Ugyanez a hármasság működött a kiadós, vaj puhaságú oldalasban, a köretként adott csicseriborsóban, és az Asadillo krémben is. Az Asadillo sült, piros pimineto paprikából, paradicsomból készült krém.

Ezzel a menüsorral, a kóstolt 10 borral a 10 000 Ft-os ár kimondottan kedvező, barátságos, és egyben kihagyhatatlan.

Legközelebb is elmegyek, borvacsora nélkül is a Bontxoba.

Végül a teljes sor és ételek:

Vinos Coloman – Pedroteno Blanco (Airén), száraz fehérbor/Zöld olivás pogácsa

Viñedos Balmoral – Maravides Blanco (85 % Chardonnay, 10 % Macabeo, 5 % Pinot Noir), száraz fehérbor/Huevos a la Manchega (Bevert tojás, paradicsom tatár, bonito)

Viñedos Balmoral – Edoné Cuvée De Maria Cava (Chardonnay), száraz tradicionális eljárással készült cava („pezsgő”)

Viñedos Balmoral – Edoné Gran Cuvée Cava (Chardonnay), száraz tradicionális eljárással készült cava („pezsgő”)/Jamón Ibérico Cebo de Campo (Érlelt ibériai sonka)

Viñedos Balmoral – Edoné Gran Cuvée Rose Cava (Tempranillo, Syrah, Pinot Noir)/Queso Manchego con Membrillo (La Mancha-i juhsajt birsalmasajttal)

Vinos Coloman – Pedroteno Tinto (Cencibel), száraz vörösbor/Empanadas caseras (Házi tésztabatyu)

Vinos Coloman – Besana Real Crianza (Cencibel), száraz vörösbor/Mojete (Sózott tőkehal La Mancha-i módra)

Viñedos Balmoral – Maravides Syrah, száraz vörösbor/Costillas de cerdo con salsa de asadillo (Omlós oldalas Asadillo szószban)

Viñedos Balmoral – Maravides Mediterraneo (Tempranillo), száraz vörösbor

Pago de Vallegarcia - Petit Hipperiam Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, száraz vörösbor /Csupacsoki torta

bontxo_lamancha.jpg

Szerző: Gonda Gyurka  2015.10.18. 16:47 Szólj hozzá!

Címkék: Bontxo LaMancha

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr327987629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása