Kovács Anti sommelier szájából hangzott el ez a tőmondat a Mátráról, egy közelmúltban tartott kóstolón. Tökéletes jellemzés. Tehetséges borvidék, tehetséges fiatalokkal. Mindenki hallott már Losonci Bálintról, Karner Gáborról, Szecskő Tamásról, Ludányi Józsefről, Németh Attila Gáborról, vagy Ludányi Balázsról. Ma nem róluk lesz szó, hanem Benedek Péterről, a Benedek Pincéről és a Double You Borbárról.

Kezdjük a Double You-val. Ha kellene egy rövid szlogen akkor az a 3YOOO!!! lenne. Jó borok, jó helyen, jó áron! A középső talán némi magyarázatra szorul. A Rumbach Sebestyén utca tökéletes hely bármilyen vendéglátás számára. A napközben le lehet vadászni a turistákat, kora este a környék irodáiban dolgozó menedzserekre lehet számítani, este pedig a plázaarcok nélküli szórakozásra vágyó fiatal, magát fiatalnak érző réteg keres itt menedéket. Ebben persze sokat segít a Budapest Szíve Program során megszépült környék, a felújított Gozsdu udvar és a folyamatosan rendeződő zsidónegyed szépsége. Egyre több hely nyílik a környéken és egy új vendéglátónegyed alakult ki, ami számomra már sokkal érdekesebb, színesebb, szagosabb, mint a Ráday utca vagy Liszt Ferenc tér valaha is volt. Szóval itt van ez pompás kis hely, laza, fiatalos, modern (szerencsére nem retró!) berendezéssel.

Azért ez a kis bemutatás, mert egyrészt megérdemli, másrészt itt tartotta Benedek Péter bemutatót saját boraiból, ami a bárban az első volt. Szerencsére a háziasszonynak, Sárának van gyakorlata úgyhogy simán ment minden.

Ki is Benedek Péter? Tehetséges fiatalember Gyöngyöstarjánból, aki a családi birtok ügyei mellett (6,5 ha), a Gróf Buttler egri borászatban is főszerepet kapott. Nehéz élet, de teher alatt nő a pálma. Erről próbált minket meggyőzni 5 borával.

Elsőnek egy Cserszegi Fűszeres (2011) került a poharunkba. A többitől eltérő fiatalos címke, zöldes hullámokkal, talán a Mátrát szimbolizálva. Só, szőlő, virágos jegyek jellemzik a bort, amely az Epreskertben született. Szép savak és a reduktív eljárás adta lendület, a fajta ízei mellett a területre jellemző, andezit adta sósság. Szerencsére a bor kilépett a fajtát eddig uraló illatfelhőből, és így a világ számára is érdekes lehet hiszen, a kedvesség mellett egyediséget is kapnak. Szerencsére többen elindultak ezen az úton. Aztán jött a Nagy cuveé (2010). Hárslevelű, chardonnay, sauvignon blanc szokatlan házasítása. A gyenge évjárat ellenére egy komoly bort sikerült készítenie Péternek. Az alapanyagok együtt lettek feldolgozva és pihentek egy évet hordóban. Az aszúsodott hársszemek átveszik azonnal az irányítást mind illatban és ízben. Hársméz, körte, déligyümölcs, majd amikor lenyugszik jön belőle a só. Valaki mellettem meg is jegyezte, olyan tokajis illat és teljesen igaza volt. A szerkezete pedig olyan mátrás, leginkább szigorú, savban hangsúlyos, de ettől az évjárattól nem várhatunk túl sokat és túl hosszú életet.

Harmadiknak jött a már-már hírneves Epreskert Chardonnay legújabb darabja (2011). 12 éves ültetvény, kilós hozam, 3300 tőke/ha. Kissé zárkózott még a bor. Illata mutat egy szép hordót, fűszerekkel, vanilliával, krémességgel, kicsi gyümölccsel és ásványokkal. A jövő szaga van a pohárban. A szerkezet és a meglévő aromatika alapján hamarosan egy minta chardonnay lesz belőle, bizonyítva, hogy ez a világfajta azért népszerű, mert tökéletesen felveszi a terroir jegyeit. Aki ilyet szeret az ne habozzon!

Jöjjön egy újabb jól csengő név a Barnatanya és a Hárslevelű hordóminta (2011). Ez a hárs lenne a pince piramisának csúcsán. Hát nem a tömegízlésnek készült. Mikor kiszabadult a friss palackozás elnyomása alól, feltűnnek a töppedt szemek, egy nagy csokor virág, föld, aszalt gyümölcs és persze az ásvány. Masszív bor, súlyos kortyokkal csúszik le a torkomon. A nyolc gramm cukor és az izmos savtartalom jól támasztja egymást, ahogyan ezt illik. Rengeteg gyümölcs, némi fanyarság a végén. Egy pohár elég belőle, digestive italnak is beillik.

A vége pedig egy szűztermés a Pinot Noir (2011) ültetvényről. Reduktív tétel, az viszont még kérdés, hogy minden évben így készül-e. A tapasztalat az, hogy a mátrai borok hordós érlelés után hamar elveszítik gyümölcsös jellegüket, ezt pedig nem cél Péter számára. Fajtajelleges tömény meggy, némi cseresznye, pici, lassan tovatűnő gombás jelleg, kicsit koravén illat. A komoly gyümölcsök után, komoly szigorúság következik. Szűzterméshez illő erőteljesebb tanninok, bátor alkohol jellemzi a szerkezetet. Azt viszont érezni, hogy jó alapanyagból indul, van jövője a dolognak. Legyünk figyelemmel a későbbi évjáratokra.

Péterben a mai, fiatal borász archetípusát ismerhetjük meg. Kellő szakmai alapok, tanulni vágyás, nyitottság, tisztelet a szőlő és a bor iránt. Innovatív gondolkodás, határozott elképzelések, amit el is tud mondani másoknak, kellő szerénység és kellő büszkeség egyben. A Double You pedig alkalmas ilyen borászok bemutatására.

http://www.benedekpince.hu/

Szerző: Gonda Gyurka  2012.08.27. 20:52 Szólj hozzá!

Címkék: chardonnay hárslevelű you péter noir double benedek pinot cserszegi Mátra

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr744735969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása