Vállalva a megkövezést kijelentem, hogy amiben igazán távol állunk a világtól az a vörösborok. Még mindig vannak akik nem értik, hogy az alkohol senkit sem érdekel, amint a hordónak is csak az a dolga, hogy érlelje a bort és kiegészítse az ízt, ne felülírja. Félek, hogy vannak nem is kevesen, akik értik, csak nem tudják megcsinálni. Ez még mindig jobb, mert tanulással pótolható. Reménykedem, hogy a 2. generációs fiatalok külföldi tanulmányaik, tapasztalatuk segítségével leküzdik a problémáimat, s ennek már vannak jelei. Szerencsére.

Mindezek azért jutottak eszembe, mert nemrég volt módom 15 Toszkán bort megkóstolnom. Magyar szemszögből nagyon fájó volt érezni, hogy kb. 50 év alatt hova jutott el a sangiovese fajta borai: chianti, burnello, vino de nobile. Mi még a közelében sem vagyunk ennek. Szigorú kategória követelmények, ellenőrzés, 13 % alkohol, kellemes tanninok. Erős fahasználat, csak az amerikai piacra dolgozó pincéknél található. Ornamentikában gyümölcs, tűz, földes jegyek, ásványosság.

Ott van mindjárt kezdésnek a chianti és a chianti classico tenger. Kb. 15 évvel ezelőtt csak a megörült olaszimádok vették meg, mára viszont már tényleg kötelezővé vált megkóstolni. A szalmafonatú, gyertyatartónak újrahasznosított palackok mára eltüntettek, de a bennük lévő minőség még sajnos nem teljesen. Ezért nagyon vigyázzunk, mert mellé lehet nyúlni. A mondás itt igaz: Olcsó húsnak híg a leve.

Az általam kóstolt Villa Cafaggio 2000 és Berardegna 2007 kiváló Chianti Classico borok, kb. 4000-5000 Ft áron mozognak. Ez így soknak tűnik nekünk, ám egy kísérletet megér, majd utána termőhelyen tett kirándulásunk alkalmából már fogjuk tudni, miért érdemes inni és venni.

A folytatás kategória a rosso. Ez a vino nobile vagy a brunello kistestvér, olyan tételekből lesz, ami nem olyan magas színvonalú, ami a nagyokba való, vagy gyengébb az évjárat. Szerintem számunkra nem túl érdekes kategória, mert ebben az árkategóriában, ilyen színvonalú vörösborok bő mennyiségben vannak hazánkban is.

Igazán nagy figyelmet érdemel a szupertoszkán és a brunello.

Miért pont a brunello? Először is, mert kiváló a szerkezete: lendületes savak, sok, de nagyon kellemes tannin, „végtelen” potenciál. Végezetül gyümölcs és a földes jegyek szép keveréke. Az tiszta sor, hogy 10-12 000 Ft-nál kezdődik egy palack. De ne feledjük el, hogy ezek a borok forgalomba kerülésűkor legalább 5 évesek, addig a pince pénze áll benne. Ám sokkal fontosabb, hogy ezeknek a boroknak lehet már tudni a minőségét, értékét, potenciálját és már minden gond nélkül iható. Sajnos a magyar csúcs vörösborok már két-három éves korukban piacra kerülnek és mire elérik a fenti kort már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók vagy ha igen két-háromszoros áron. Ezek a magyar tételek két-három éves korukban még semmit nem mutatnak magukból, és csak a tapasztaltabb szájúak tudják kitalálni a lehetőségeit. Ekkor legtöbbször még csak a fa, fiatal tanninok, ne adj isten alkohol uralja a bort. Így azt gondolom, hogy más képbe kerül az ár kérdése. Ha bizonytalanak vagyunk, hogy melyiket válasszuk keressük a nagy neveket: Frescobaldi, Antinori, Banfi, Poggione.

A szupertoszkánok pedig azért, mert nagyon sok tétel felveszi a versenyt a csúcs bordeaux-i és kaliforniai cabernet sauvignon-nal, merlot-val. Jóval kedvezőbb áron. Szerencsés helyzetben is vannak, mert 2006 óta minden évjáratot magas minőségűnek ítéltek.

Szerző: Gonda Gyurka  2011.12.14. 10:18 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr103462247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2011.12.14. 12:19:47

Minden a borokról itt,ha valakit érdekel: minu.me/-vinopedia Sok leírás, tipp..stb.
süti beállítások módosítása